Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbescherming: konijnen in natuur vrijlaten is doodvonnis

  •  
05-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1271 keer bekeken
  •  
konijn_-_yannis.jpg

© Fotograaf: Yannis

Dierenopvangcentra zitten overvol met konijnen die door hun eigenaren gedumpt of afgestaan zijn, zo meldt de Dierenbescherming. Op sommige locaties van de organisatie is het zo druk, dat de medewerkers niet meer weten waar ze de konijnen moeten huisvesten. Veel van de konijnen zijn door hun baas vrijgelaten in de natuur. "Maar een konijn is tam, die redt het niet in de natuur. Dat is een doodvonnis."

De stijging van het aantal gedumpte konijnen begon al een jaar of twee geleden, legt de woordvoerder uit. Mogelijk namen mensen in coronatijd een dier dat ze uiteindelijk toch niet zo leuk vonden. Andere redenen zijn volgens de woordvoerder dat de kinderen erop uitgekeken raken, of dat het konijn toch niet zo knuffelig is als vooraf werd gedacht. Sommigen eindigen in de natuur of "in een wasmand bij een container", anderen worden afgestaan bij een opvangcentrum. "Dat is altijd beter dan dumpen", aldus de Dierenbescherming.

Overvol

Omdat sommige opvangcentra van de Dierenbescherming nu zo overvol zitten, moet soms nee verkocht worden als mensen hun konijnen willen afstaan. "Dan komen ze op de wachtlijst of moeten ze het bij een ander asiel proberen." Zo zitten er in het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort op dit moment meer dan 120 konijnen die wachten op een nieuw thuis. Dit noemt de woordvoerder "een verdrietig record".

In de hoop de druk iets te verlichten, wordt in de opvang in Amersfoort aan het einde van deze maand een zogeheten First Dates Rabbits georganiseerd, gebaseerd op het datingprogramma First Dates. De bedoeling is dat mensen die thuis een eenzaam konijn hebben met hun dier langskomen zodat hij of zij voorgesteld kan worden aan de vrijgezelle konijnen in de opvang. "Dan is het hopen dat Cupido raak schiet", zegt de woordvoerder. Als mensen naar huis gaan met twee konijnen, worden volgens de Dierenbescherming twee vliegen in één klap geslagen. "Konijnen zijn namelijk sociale dieren die een partner nodig hebben om gelukkig te zijn."

Bron: ANP

Meer over:

konijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.