Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dieren rond het Hoogveen

  •  
21-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
755 keer bekeken
  •  
Vogels
Kraanvogels maken gebruik van de hoogveengebieden in het oosten van ons land om even uit te rusten. Tijdens de lange tocht van hun overwinteringsgebied in Spanje naar Scandinavië is het hier een goede tussenstop. In 2001 hebben twee paartjes in het Fochteloërveen, in Drenthe, gebroedt. En sindsdien komen ze hier elk jaar weer terug.
De uitgestrekte hoogveengebieden trekken ook roofvogels aan, zoals de havik, de sperwer en de buizerd. Dankzij de vele muggen broeden allerlei bijzondere zangvogels in het hoogveen zoals de blauwborst en de roodborsttapuit.  Naast de roodborsttapuit broeden in het Gelderse Korenburgerveen wel 83 soorten, zoals de appelvink en de boompieper.
Ook de Kleine zwanen vinden hun weg naar de waterrijke delen van het hoogveen. Het is voor deze vogels een plek waar ze bijtanken voor hun lange reis naar het warme zuiden.
Insecten
Het gentiaanblauwtje is afhankelijk van een plant: de klokjesgentiaan. In het hoogveen komt een aantal zeldzame vlinders voor: zoals het veenhooibeestje en het bonte dikkopje. Voor veel vlinders is het hoogveen een paradijs. Er komen ook veel libellensoorten voor, zoals de viervlek, de bedreigde speerwaterjuffer en de maanwaterjuffer. De sprookjesachtige insecten vliegen in de meest prachtige kleuren over het veen.
Zoogdieren
Rond de natte hoogveengebieden struinen regelmatig konijnen, hazen en vossen. Vossen houden niet van het natte veen, maar de met struiken begroeide plekjes rond het veen, vinden ze erg aantrekkelijk. In de randen langs het veen komen ook reeën voor. Reeën leven graag in een landschap met grote en kleine bosjes, afgewisseld met akkers en hooilanden.
Amfibieën en reptielen
Voor de beschermde heikikker zijn de hoogveengebieden van levensbelang. Deze kikkers vind je steeds minder in Nederland. Het mannetje van de heikkikker is tijdens het paringsseizoen makkelijk te herkennen aan zijn blauwe kleur. In het Twentse Witte Veen komt de boomkikker voor.
In het veen leeft onder meer de ringslang en de levendbarende hagedis. Deze reptielen hebben een gevarieerd natuurgebied nodig, waarin ze kunnen zonnen en jagen en waar ze ook nog voldoende schuilmogelijkheden hebben.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor