Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dieren in problemen door aanhoudende droogte

9 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
jongedas

© Jonge das - Fotograaf Wouterd

Door de droogte op de Veluwe is er een te kort aan bessen en hebben de zwijnen en hun jonge biggen het moeilijk. De aanhoudende droogte leidt nu ook tot meer doden dassen meldt Stichting Das & Boom en Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC).

Regenwormen dieper onder de grond

Door de droogte kruipen regenwormen dieper onder de grond. Daardoor zijn jonge dassen langer afhankelijk van moedermelk en trekken moederdassen er vaker op uit, waardoor de kans dat zij worden aangereden groter wordt, zegt Jaap Dirkmaat van VNC.

Meer concurrentie

Bovendien zijn er veel concurrenten op zoek naar regenwormen en andere ondergrondse beesten zoals larven, duizendpoten en kevers. Mollen en egels worden vaker boven de grond gezien op zoek naar eten. Volgens Stichting Das & Boom zien ooievaars hun nesten mislukken omdat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden voor kroost en vertrekken daarom een maand eerder naar Afrika dan normaal.

Zakkend grondwaterpeil

Volgens Dirkmaat heeft de droogte een grote impact omdat het grondwaterpeil de afgelopen jaren veel is gezakt en de diversiteit van soorten is afgenomen. “Bij gebrek aan alternatieven leren nu zelfs vossen hun jongen regenwormen eten.”
Voor de Veluwe geeft boswachter Henk Jan Zwart aan dat we de natuur zijn gang moet laten gaan. De Hele Veluwe besproeien is geen optie. Hij heeft er vertrouwen in dat het weer goed komt, ook na een aantal droge jaren.
Bron: ANP

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.