Darwin deed het op Darwin Day (Dia Darwin in het Spaans) als Jan Klaassen beslist niet slecht. Hij zag steeds de haai, de vissen, of de insecten niet die achter hem opdoken. Net als bij Jan Klaasen gilden de kinderen het uit en kwamen ze voor de poppenkast uitleggen waar die haai nu was, maar Darwin was een beetje een sufferd en keek steeds net iets te laat om.
De bedoeling van Dia Darwin is om de kinderen van de Galapagos en hun ouders bewust te maken van hun unieke omgeving. De educatieve afdeling van het CDF is al weken actief om Dia Darwin tot een succes te maken. Dit jaar ging de CDF voor het eerst de buurten in. Andere jaren was Dia Darwin altijd op het centrum. Nu kwam het centrum naar de kinderen toe. De thema’s dit jaar waren onderzoek bij de haaien, schadelijke insecten en uitheemse planten. Er werden over de eerste twee thema’s twee poppenkastvoorstellingen opgevoerd met prachtige schuimrubberen insecten en vissen en natuurlijk de hamerhaai. Voor het derde thema was gekozen voor een waarzegster, die alle vragen van haar cliënten herleidde tot het feit dat ze verkeerde (uitheemse) planten in hun tuin hadden geplant en dat ze gewoon mooie inheemse soorten in hun tuin moesten zetten om al hun zorgen te laten verdwijnen. Ook deze voorstelling sprak de kinderen en hun ouders erg aan. Er werd veel gelachen, maar intussen ook veel geleerd.
Er waren tenten waar kinderen stempels konden inkleuren, een schildpad of leguaan konden maken en een schildering van deze dieren op hun gezicht of hand konden laten zetten. Deze creatieve tenten werden druk bezocht en zelfs het stoerste jochie wilde wel een schildering op zijn gezicht.
Verder vonden de grote landleguaan en de grote fregatvogel aftrek. Er kwamen steeds veel kindervoetjes onderuit, als deze dieren over het festivalterrein trokken.
Dia Darwin is hier inmiddels een succes. Een leuke en creatieve manier om kinderen bij het werk van de CDF te betrekken. Verbazingwekkend om te zien hoe geïnteresseerd en hoe geïnformeerd veel kinderen inmiddels al zijn.