Duinen bij Bergen aan Zee
© Fotograaf rogieralbers
Waterleidingbedrijf PWN mag 13.000 dennenbomen kappen in het duingebied van Bergen aan Zee. De rechtbank Noord-Holland heeft de bezwaren van de Duinstichting afgewezen, onder meer vanwege gebrekkige onderbouwing. De stichting reageert teleurgesteld.
De kustgemeente had gebiedsbeheerder PWN in februari een vergunning gegeven om ruim 16 hectare bos te kappen. Doel is de oppervlakte en de kwaliteit van zogeheten grijze duinen en duinheide te behouden, uitbreiden en verbeteren. Door de wind aangevoerd zout en kalkrijk zand moet de door stikstofneerslag verzuurde bodem geschikter maken voor duinspecifieke planten en dieren zoals korstmossen, buntgras, blauwvleugelsprinkhanen en bepaalde bijensoorten.
De Duinstichting was naar de rechter gestapt in een poging de provincie, de opdrachtgever van PWN, de kap in het Natura 2000-gebied te laten stopzetten. De voorzieningenrechter erkent dat het om een groot aantal bomen gaat, maar stelt dat de ruim 16 hectare afgezet tegen de totale oppervlakte aan naaldbos van 577 hectare in het duingebied een "relatief beperkte afname" is. Daarnaast heeft PWN volgens de rechter "voldoende maatregelen getroffen om nadelige gevolgen voor (beschermde) soorten te voorkomen.
Gedeputeerde Rosan Kocken (onder meer natuur en klimaat) verdedigde de kapmaatregel vorige maand met het argument dat de kap van het bos dat nu als windscherm fungeert "enorm bevorderend voor de biodiversiteit" is. "Zulke ingrepen zijn soms nodig om het grotere doel te dienen." Bovendien worden ter compensatie elders bomen geplant. "Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door hier een gedeelte van het dennenbos weg te halen zorgen we dat in een veel groter gebied achter het bos de duinen weer sterk en gezond kunnen worden", motiveerde PWN de kap eerder.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.