Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De najaarstrek van amfibieën in volle gang

  •  
14-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
groenekikker_2_02.jpg
Najaarstrek is een bekende term binnen de vogelwereld, maar ook bij de amfibieën is het een algemeen, doch veelal onopgemerkt verschijnsel. Momenteel zijn de amfibieën zich aan het opmaken voor de winterrust en trekken ze van hun zomerhabitats naar hun overwinteringverblijven.
Voorjaar versus najaar
Aan het einde van de zomer beginnen de meeste amfibieën zich gereed te maken voor de winter. Opgevet trekken ze naar hun overwinteringsverblijven. Deze trek is wat minder massaal als de bekende voorjaarstrek. De najaarstrek van amfibieën wordt vaak over het hoofd wordt gezien omdat het veel meer gespreid in de tijd plaats vindt. In het vroege voorjaar, als soorten als gewone pad en bruine kikker uit hun winterrustplaats komen zoeken ze eerst een water op waar deze soorten samen komen in grote groepen om eieren af te zetten.
Na de voortplanting gaan amfibieën naar hun zomerleefgebied. Op de groene kikkers na zijn de meeste amfibiesoorten echte landdieren die overdag verscholen zitten en ’s nachts actief zijn. Op het land leven de amfibieën verspreid door een gebied heen. Als de najaarstrek plaatsvindt heeft dit dus een minder massaal karakter omdat de avondtemperaturen hoog zijn en het ’s nacht vochtig is van de dauw of regen. Amfibieën moeten vorstvrij op een droge plek de winterperiode doorkomen. Een enkele soort (onder andere bruine kikker en meerkikker) kiest ervoor in de modder onder water te overwinteren.
Nieuwe generatie
Bij de najaarstrek doet ook de nieuwe generatie mee. De kleintjes zijn nu ook op zoek naar een geschikte overwinteringlocatie en kruipen nu overal rond. Dit zorgt ervoor dat de amfibieën nieuwe leefgebieden kunnen vinden, een verschijnsel dat dispersie heet. Het typische is dat je in deze tijd de normaliter zo aan watergebonden groene kikkers ook midden in het bos kunt tegenkomen, ver van hun voortplantingslocatie vandaan.
De najaarstrek wordt ook waargenomen in het straatkolkenproject dat RAVON dit jaar uitvoert. Vrijwilligers hebben dit voorjaar en vroege zomer op 36 locaties driemaal gecheckt hoeveel amfibieën er in straatkolken terecht zijn gekomen. De resultaten van dat onderzoek worden in oktober aanstaande bekend gemaakt. Duidelijk is al wel dat niet alleen in het voorjaar, maar ook tijdens de zomer en in de herfst veel dieren in de kolken vallen.
Tekst: Edo Goverse en Annemarie van Diepenbeek, RAVON
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor