Deltacommissie uitgebroed op klimaatbestendig Nederland
• 02-09-2008
• leestijd 2 minuten
Na bijna een jaar studeren komt de Deltacommissie onder leiding van voormalig minister Cees Veerman woensdag met adviezen hoe Nederland ook in de verre toekomst veilig blijft voor het wassende water.
De verwachtingen over hoe de Nederlandse kust en het achterland klimaatbestendig te maken zijn hooggespannen, ook al omdat Veerman een zeespiegelstijging met anderhalve meter over honderd jaar niet onwaarschijnlijk acht.
Toen hij aan de slag ging als voorzitter van de staatscommissie kondigde hij aan dat hij 'praktische oplossingen' zou zoeken die tegelijk onconventioneel en baanbrekend kunnen zijn. Het advies telt zo'n honderd kantjes, met dertig bladzijdes aan bijlages met een wetenschappelijke verantwoording. Inhoudelijk wil de woordvoerder van Veerman dezer dagen niets kwijt.
Voor de hand ligt dat de Deltacommissie met verscheidene scenario's komt hoe het hoofd te bieden aan de klimaatverandering, de oorzaak voor de zeespiegelstijging en de ook verwachte grotere aanvoer van rivierwater.
Het CDA liep voor de zomer vooruit op het advies door zich sterk te maken voor een nieuw Deltaplan, dat een financieel offer vraagt van elke Nederlander. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat) omarmde toen die koers. Dat doet ze niet met het plan voor een opgespoten 'tulpeiland' in de Noordzee, eveneens een idee van de grootste regeringspartij. Verbreden van de kustlijn heeft haar voorkeur.
De Deltacommissie nam ook poolshoogte in New Orleans, de stad waar drie jaar geleden de orkaan Katrina verwoestend huis hield en waar de inwoners eerder deze week de adem inhielden voor de gevolgen van Gustav. Jaap van Duijn, oud-directielid van vermogensbeheerder Robeco uit Rotterdam, zat in een 'watermissie' die onder leiding van staatssecretaris Huizinga de stad in maart bezocht. Hij zal woensdag bij de presentatie van het mede door hem opgestelde Veerman-advies niet ontbreken.
Veerman hamerde er tot nu toe op dat de economische impact van Katrina 'vele malen' groter was dan het bedrag dat preventie had gekost. ,,Als wij 1 miljard dollar aan preventie hadden uitgegeven, hadden we 14 miljard aan reparaties kunnen besparen'', zei senator Mary Landrieu van Louisiana, de Amerikaanse staat waarin New Orleans ligt, in maart tegen de bezoekers uit Nederland.
Bron: ANP