Malta is één van de belangrijke rustplaatsen voor migratievogels waar jagers al decennia lang graag op schieten. Hoe kan dit nog steeds gebeuren en wat kunnen we er tegen doen?
De Maltese eilanden, een paradijs in de Middellandse Zee. Ideaal om op je zonnebedje te genieten van zon, zee en strand. Ook voor natuurliefhebbers heeft Malta veel te bieden; klimwanden, wandel- en fietsgebieden langs de kust en in het binnenland. Maar het hoogtepunt van een reis naar Malta is toch wel de jaarlijkse migratie van duizenden vogels die in het voor- en najaar het eiland overvliegen. Op een goede dag is de lucht gevuld met buizerds, kiekendieven, zwarte wouwen, ooievaars en reigers. Maar ook de kleinere vogels trekken via Malta naar het vaste land, denk aan de wielewaal, de bijeneter, zwaluwen en vele soorten zangers. Dit klinkt toch als de ideale omschrijving uit een vakantiegids?
De jagers
Helaas is dit nog te mooi om waar te zijn, want er is een belangrijke factor die de natuurlijke balans van de populatie bij migratievogels sterk verstoord: de jagers op Malta. Ieder jaar trekt een flik aantal van hen erop uit om de vogels welkom te heten op het eiland. Van zonsopkomst tot in de middag mogen jagers in hun schuilhutten en velden schieten op de migratievogels zomertortel en kwartel. In beperkte aantallen en alleen op deze twee soorten. Maar helaas is Malta niet een eiland waar men zich aan de regels houdt en waar de politiek deze regels controleert en handhaaft. Naast zomertortels en kwartels die buiten de quota zijn geschoten vinden natuurorganisaties en vrijwilligers over het hele eiland dode vogels en vogels die gewond worden overgebracht naar een dierenarts, waarna deze negen van de tien keer moeten worden geëuthanaseerd omdat ze niet meer kunnen vliegen.
Ten dode opgeschreven
Tijdens het migratieseizoen schieten de jagers soms op alles dat los of vast zit en vaak uit pure verveling! Omdat de populatie zomertortels door toedoen van de jacht al sterk achteruit is gegaan valt er niet veel meer te jagen waardoor de jagers ook de migratievogels neerschieten. Stel je voor: we zien de zon opkomen in het oosten. Om je heen zie je vogels opvliegen, klaar om verder te trekken naar het vasteland. Tegelijkertijd zwelt het lawaai aan van geweerschoten en vallen de vogels uit de lucht… De jagers halen de illegaal geschoten vogels niet op, omdat zij bestraft worden voor het bezit. De slachtoffers van de plezierjacht liggen dus gewond op de grond, ten dode opgeschreven.
Hobby
Een oude traditie om vogels te schieten ter consumptie die door toedoen van de economische groei is uitgegroeid tot een moordlustige hobby, die niets meer met traditie te maken heeft. De jagers hebben een sterke politieke lobby waardoor zij hun praktijken in stand kunnen houden en veel publieke ruimte kunnen toe-eigenen als jachtgebied. Malta is dus vooral een paradijs voor de jagers en telt door het achterhaalde natuurbeleid van deze overheid welgeteld twee kleine natuurgebieden waar niet geschoten mag worden, wat voor de vogels vaak niet genoeg is om hun migratie over Malta te overleven.
BirdLife Malta
Is deze situatie nu uitzichtloos? Zeker niet! De lokale organisatie BirdLife Malta, een zusterorganisatie van onze eigen Vogelbescherming Nederland, heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de bescherming van de migratievogels. Zij werken aan uitbreiding van de natuurgebieden, de veroordeling van illegaal handelende jagers en de bewustwording bij de lokale bevolking. En met goed resultaat, want de lokale bevolking begint het namelijk steeds meer zat te worden. BirdLife Malta heeft het voor elkaar gekregen dat er een referendum komt over het onderwerp waardoor veel kan gaan veranderen. Daarnaast is druk vanuit de Europese Unie nodig. Door middel van sancties kan de lokale politiek duidelijk worden gemaakt dat wij dit als bewoners van de Europese Unie niet goedkeuren. Malta mag dan van de jagers zijn, maar de migratievogels zijn van ons allemaal!
Wat kun jij doen?
Het probleem lijkt ver van ons af te gebeuren waardoor het gevoel kan ontstaan van onmacht, maar wij kunnen samen wel degelijk de situatie veranderen. Teken bijvoorbeeld de
petitie tegen de jacht
. Zou je de campagne op Malta willen steunen die de inwoners bewust maakt van de urgentie om te stemmen tijdens het referendum? Dat kan via deze
link
. Ook kun je je aanmelden als vrijwilliger bij BirdLife Malta om samen met andere vogel- en natuurliefhebbers op Malta het verschil te maken. Maar misschien nog wel het belangrijkste: gebruik je stem tijdens de aankomende Europese verkiezingen en claim de natuur terug waar we allemaal zoveel plezier van hebben.