Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De zoetwaterkwal, een blijvertje

  •  
21-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1797 keer bekeken
  •  
zoetwaterkwal_JHoppenbrouwers

Zoetwaterkwal

© JHoppenbrouwers

De kwal is geen typische soort meer van de Noordzee, maar wordt tegenwoordig ook aangetroffen in zoetwaterplassen in het binnenland. Het gaat hierbij om een relatief nieuwe soort voor Nederland; de zoetwaterkwal. Door het opwarmende klimaat gaan we hem vermoedelijk vaker treffen. Verslaggever Jesper Buursink zoekt de zoetwaterkwal in de Spiegelplas samen met Lex van Hees van kwallenradar.nl. 

Poliepen en kwal

De zoetwaterkwal komt oorspronkelijk uit China en is mogelijk met het transport van waterplanten inmiddels over de hele wereld verspreid. Deze soort kent, net als alle kwallensoorten, twee stadia: de poliep en de uiteindelijke kwal. De poliepen van zoetwaterkwallen leven op de bodem en zijn bloemachtige dieren met kleine armpjes om dierlijk plankton uit het water te vissen. Zodra het water langere tijd hoger dan 20 graden Celsius is worden de poliepen kwallen. De hitte van afgelopen tijd zorgde er daarom voor dat de zoetwaterkwal nu in plassen door heel Nederland gezien wordt. 

Vooralsnog onschadelijk

Doordat de zoetwaterkwal niet kan steken is hij voor de mens volstrekt onschuldig. Voor het ecosysteem lijkt de kwal tot nu toe ook niet erg schadelijk omdat hij klein is, en maar een korte periode aanwezig. Verwacht wordt dat de soort door het steeds warmer worden van water toe gaat nemen. Of de soort dan wel voor problemen gaat zorgen, is lastig te zeggen. Volgens Stichting Anemoon lijkt het er vooralsnog niet op, maar is het bepalen of soorten invasief worden koffiedik kijken. Zo was de geïntroduceerde Japanse oester lange tijd een soort die weinig voorkwam, terwijl hij tegenwoordig volop aanwezig is en onder andere concurreert met inheemse kokkels en mossels.

Zelf op zoek

Wil je zelf zoetwaterkwallen zien? Wees er dan snel bij; zodra het water weer kouder wordt verdwijnen ze weer. Zoek naar relatief schoon water dat niet te snel stroomt. Op waarneming.nl is te zien waar ze afgelopen periode zijn aangetroffen. 

Je kunt beelden inzenden naar ons voor onze rubriek zelfgeschoten, net zoals Lucas de Roeper deed, met deze video van duizenden zoetwaterkwallen in de Mookerplas. 

Meer over:

zoetwaterkwal
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor