Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wespen komen er weer aan

  •  
02-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
wespen

© Foto: macrodaan

Het is augustus en je weet wat dat betekent: wespen! De geel-zwarte insecten komen weer gezellig bij jouw glas limonade of de frisse salade zitten om een hapje mee te eten. Zo lijkt het dan in ieder geval. Wespen hebben grote behoefte aan suikers (koolhydraten). Daarvoor staan onze zoete drankjes en sappen van rijpe vruchten bijvoorbeeld op het menu. Daarnaast, om de larven te voeden en hun eigen lijf te onderhouden, eten wespen eiwitten. Die nemen ze tot zich door andere insecten te vangen, zoals muggen en cicaden.

Muggenvangers

Wespen zijn dus nuttige muggenvangers. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je een wesp zomaar bestrijdt, alleen in noodgevallen. Ondanks dat ze ons helpen, zijn veel mensen toch bang voor wespen. En dat is ook niet zo gek: een wespensteek kan heel naar aanvoelen. Gelukkig steken zeker niet alle wespen in Nederland.

Verschillende soorten

Onder de noemer limonadewespen vind je de 'gewone wesp' en de 'Duitse wesp'. In de tweede helft van de zomer zorgen zij voor overlast in Nederland. Zo op het oog zijn de soorten nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het heeft te maken met de tekening op het lijf.

Nest

De gewone wesp is de meest bekende wespensoort in Nederland. Deze wesp wordt 17 tot 20 mm lang en bouwt nesten van papier. Je hebt misschien wel eens meegemaakt dat als je op een houten bankje in de tuin zit, dat er een wesp naast je neerstrijkt die lijkt te kauwen aan het hout. In zekere zin klopt dat ook. Door hout en andere vezels fijn te kauwen , wordt een grijze of bruingele, papierachtige stof gevormd waarvan de raten worden gemaakt.
In één nest kunnen veel wespen voorkomen: een goed ontwikkeld wespenvolk kan soms zelfs uit 5000 of meer wespen bestaan.

Steken

Hoewel bijna alle wespen mensen de stuipen op het lijf jagen, hoef je eigenlijk alleen voor de gewone en de Duitse wesp op te passen. Dit zijn namelijk de enige wespen in Nederland die steken. Ondanks dat je misschien het idee hebt dat wespen je zomaar steken, is dat in principe niet het geval. Een wesp steekt als hij zich in het nauw gedreven voelt of wanneer het nest wordt verstoord.

Meer over:

wesp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.