Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De wespen komen er weer aan

2 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wespen

© Foto: macrodaan

Het is augustus en je weet wat dat betekent: wespen! De geel-zwarte insecten komen weer gezellig bij jouw glas limonade of de frisse salade zitten om een hapje mee te eten. Zo lijkt het dan in ieder geval. Wespen hebben grote behoefte aan suikers (koolhydraten). Daarvoor staan onze zoete drankjes en sappen van rijpe vruchten bijvoorbeeld op het menu. Daarnaast, om de larven te voeden en hun eigen lijf te onderhouden, eten wespen eiwitten. Die nemen ze tot zich door andere insecten te vangen, zoals muggen en cicaden.

Muggenvangers

Wespen zijn dus nuttige muggenvangers. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je een wesp zomaar bestrijdt, alleen in noodgevallen. Ondanks dat ze ons helpen, zijn veel mensen toch bang voor wespen. En dat is ook niet zo gek: een wespensteek kan heel naar aanvoelen. Gelukkig steken zeker niet alle wespen in Nederland.

Verschillende soorten

Onder de noemer limonadewespen vind je de 'gewone wesp' en de 'Duitse wesp'. In de tweede helft van de zomer zorgen zij voor overlast in Nederland. Zo op het oog zijn de soorten nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het heeft te maken met de tekening op het lijf.

Nest

De gewone wesp is de meest bekende wespensoort in Nederland. Deze wesp wordt 17 tot 20 mm lang en bouwt nesten van papier. Je hebt misschien wel eens meegemaakt dat als je op een houten bankje in de tuin zit, dat er een wesp naast je neerstrijkt die lijkt te kauwen aan het hout. In zekere zin klopt dat ook. Door hout en andere vezels fijn te kauwen , wordt een grijze of bruingele, papierachtige stof gevormd waarvan de raten worden gemaakt.
In één nest kunnen veel wespen voorkomen: een goed ontwikkeld wespenvolk kan soms zelfs uit 5000 of meer wespen bestaan.

Steken

Hoewel bijna alle wespen mensen de stuipen op het lijf jagen, hoef je eigenlijk alleen voor de gewone en de Duitse wesp op te passen. Dit zijn namelijk de enige wespen in Nederland die steken. Ondanks dat je misschien het idee hebt dat wespen je zomaar steken, is dat in principe niet het geval. Een wesp steekt als hij zich in het nauw gedreven voelt of wanneer het nest wordt verstoord.

Meer over:

wesp

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Marjolein Baars
Marjolein Baars3 aug 2019 - 17:58

Wij hebben een nest boven de deur van onze slaapkamer en vroeg me af of je een wespennest kunt verplaatsen?

bomendromer
bomendromer3 aug 2019 - 12:43

Hoewel ik bekend ben met hun steek, heb ik groot respect voor wespen. Ik heb ooit gemerkt dat ze binnen korte tijd een groot deel van hun verongelukte soortgenoten hadden opgeruimd met gevaar voor eigen leven. Helaas zagen we niet hóe ze het deden. Een paar soorten wespen komen altijd uit mijn vijvertje drinken. Een mooi gezicht. Ik eet of drink meestal niet in mijn tuintje. Ik heb nooit last van wespen. Helaas zijn sommige mensen zo hysterisch dat ze zelf panisch worden van zweefvliegjes.

DirkSlijkhuis
DirkSlijkhuis2 aug 2019 - 13:57

Voor mij zijn ze vooral fotogeniek !

MarcelM
MarcelM2 aug 2019 - 13:17

Zeer nuttige dieren. Het zijn grote opruimers van kadavers e.d.Kan me nog goed herinneren dat ze ons graag kwamen lastig vallen als we een broodje met ham aten op een camping in Frankrijk.Ze waren echt gek op de ham.Die hebben we de keer daarna maar niet meer gekocht.