Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wespen komen er aan!

  •  
30-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
duitsewesp.jpg
Uit de verkoopcijfers van bestrijdingsmiddelen blijkt dat het seizoen is aangebroken waarin de wespen voor overlast gaan zorgen. Van de verschillende wespensoorten zijn het vooral de Duitse wesp en gewone wesp die voor de overlast zorgen. Het moment dat wespen op zoek gaan naar zoetigheid is een teken dat het aantal larven in de nesten terug loopt. Dat was begin juli het geval. In een wespennest worden de larven door de werksters gevoed maar de larven scheidden ook weer zoetigheid uit waar de werksters dol op zijn. Als het aantal larven afneemt gaan de werksters elders op zoek naar zoete hapjes: jam, ijsjes en frisdrank zijn favoriet. Vandaar de naam: limonadewespen. lees meer over hun en hoe je ze op afstand kunt houden.
Limonadewesp en honingbij
Het leven van limonadewespen en honingbijen komt overeen. Het zijn sociale insecten die in een grote groep bijeen leven. Bij de bijen leeft de koningin verscheidene jaren, werksters gaan enkele maanden mee. Een bijenvolk overwintert als volk. Nieuwe koninginnen zwermen uit en stichten een nieuw volk. Wespen leven in een nest in een boom, in de grond, in een spouwmuur of een andere geschikte plek. Aan het eind van het seizoen sterven zowel de werksters als de oude koningin. De (bevruchte) jonge koninginnen vliegen uit en overwinteren. In het vroege voorjaar ontwaken de koninginnen en starten een nieuw volk. Bij Natuurinformatie lees je meer verschillen tussen beide soorten.
Nest met 5000 wespen
Voor de meeste mensen is een wesp een wesp maar er komt in Nederland een aantal verschillende soorten voor. De soorten waar we het meest last van hebben rond deze tijd zijn de Duitse wesp en de gewone wesp. Dit tweetal is moeilijk van elkaar te onderscheiden. De Duitse wesp maakt haar nest vaak in de grond in tegenstelling tot de gewone wesp die de voorkeur geeft aan donkere holtes zoals de spouwmuren of  onder dakpannen. Hun nesten kunnen wel een (gewone wesp) tot twee meter (Duitse wesp) groot worden. Van alle wespensoorten zijn de nesten van de Duitse en gewone wesp het grootst: in een nest op volle sterkte kunnen meer dan 5000 wespen wonen.
Vredelievende wespen
Als het eerste gedeelte van het achterlijf bruinachtig rood is dan hebben we te maken met de rode wesp. De rode wesp valt ons echter niet lastig op de terrasjes en is niet agressief. Ook de middelste wesp en de relatief kleine Saksische wesp zijn vredelievend. Hun nesten zijn maximaal 25 centimeter groot, maar hangen meestal op een opvallende plek. Omdat ze zo goed zichtbaar zijn worden ze ook snel bestreden.
Door de verandering van het klimaat komen er in Nederland nieuwe zuidelijke wespensoorten bij. Dit zijn onder andere de warmte minnende bergveldwesp en de Franse veldwesp. Beide wespen kunnen steken maar zijn niet agressief.
Reus onder de wespen
Een derde soort die zich uitbreidt is de hoornaar. De hoornaar is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw sterk achteruit gegaan. De laatste jaren is hij zich weer sterk aan het uitbreiden. In het oosten van het land is inmiddels een op de drie wespennesten eigendom van hoornaars. Deze reus onder de wespen is door zijn afmeting duidelijk herkenbaar: werksters van hoornaars worden 18 tot 25 mm groot. Ze komen niet op zoetigheid af, maar blijf zelf ook uit de buurt van hun nest.  Een steek van een hoornaar is geen pretje. Hun gif bevat stoffen die extra pijn veroorzaken.
Bron: Natuurbericht ; Arnold van Vliet; De Natuurkalender ; Wageningen University
Foto: Duitse wesp van Metternich. Meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor