Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spechtensmidse: de werkplek van een grote bonte specht

  •    •  
27-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1072 keer bekeken
  •  
grotebontespecht_01.jpg

De grote bonte specht (Dendrocopos major) moet heel wat trucjes uithalen wil hij aan zijn maaltijd komen. Deze specht eet meestal insecten, maar in de winter schakelt die over op zaden en noten. Wanneer de specht een noot of dennenappel uit een boom haalt, moet hij de zaden eruit kunnen halen. Hij heeft een vaste plaats waar hij dit doet: de spechtensmidse.

Ook de Syrische bonte specht (Dendrocopos syriacus) in bovenstaande filmpje maakt gebruik van een smidse om een walnoot te openen. Door noot in een boom te klemmen, kan de specht hem open maken en opeten. Helaas valt de walnoot toch naar beneden en moet de specht er achteraan. Gefilmd door O.W. Zijlstra in Hongarije.

Smidse van een specht

Een spleet tussen een boom, zelfgemaakt of natuurlijk, zoals de bast van een eikenboom, vormt de zogenaamde 'smidse' waar de specht zijn maaltijd opeet. Een dennenappel wordt bijvoorbeeld vastgeklemd tussen de spleet, waardoor de specht de zaden eruit kan peuteren. Als de dennenappel leeg is trekt de specht vaak de dennenappel uit de spleet en laat hij hem vallen. Op de grond stapelen de lege dennenappels zich op, waardoor de specht zijn 'werkplek' verraadt.

Voor verschillende dennenappels heeft de specht verschillende smidsen. Ooit zijn er van één specht 57 werkplekken gevonden! Deze grote bonte specht klemt een dennenappel in een boom om de zaden eruit te pikken. Het zelfgemaakte gat in een boom waar hij dennenappels in vastklemt heet dus een “spechtensmidse”. Gefilmd door Kevin van de Merwe.

De grote bonte specht is niet de enige vogel die smidse gebruikt om eten te krijgen. Een zanglijster gebruikt ook die techniek om een slak tegen een tegel aan te slaan, zodat het huisje kapot gaat en alleen de slak overblijft om op te eten.

Deze zanglijster, gefilmd door Marike Gerrits, vindt te midden van de sneeuw van afgelopen weekend een slak. Het kost best wat moeite om die lekkere maaltijd te verkrijgen! De zanglijster zoekt zijn voedsel in struikgewas, grasvelden, open plekken in bossen en op paden. De vogel staat bekend om het stukslaan van slakkenhuisjes op stenen, tegels of takken, zodat hij bij het vlees kan komen.

Herken je een spechten-smidse? Maak een foto en zet deze  op onze website!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.