De wereld wil klimaataanpak, wereldleiders niet
• 10-12-2012
• leestijd 2 minuten
De internationale gemeenschap is er op de VN-klimaattop in Doha niet in geslaagd om geloofwaardige stappen te zetten die de opwarming van de aarde tegengaan, vindt het Wereld Natuur Fonds.
Grote vervuilers buiten schot
In Doha, de hoofstad van het Arabische Qatar, werd afgesproken om het Kyotoverdrag tot 2020 te verlengen. In de praktijk stelt dat niets voor, omdat de grote vervuilers niet meedoen, aldus het WNF. Zo blijven China, de Verenigde Staten en Rusland buiten schot. Ook is een nieuw verdrag nog lang niet in zicht. Tegenover de teleurstelling staat dat alle maatschappelijke organisaties met hun grote achterban hebben gezworen dat ze zich in eigen land keihard gaan inzetten voor schone energie en tegen fossiele brandstoffen.
Zwakke uitkomst
Tijdens deze klimaattop hadden de regeringen de basis moeten leggen voor een eerlijk en ambitieus klimaatakkoord in 2015. Dat nieuwe wereldwijde verdrag moet in 2020 ingaan. Maar van die voornemens is niets terechtgekomen. Er zijn geen doelen over CO2-reductie afgesproken en geen concrete financiële toezeggingen gedaan voor ontwikkelingslanden. Smith: "De uitkomst is onthutsend zwak en ligt zo ver af van wat de wetenschap zegt dat noodzakelijk is, dat de regeringen zich moeten afvragen of ze hier werkelijk verantwoordelijk voor willen zijn."
Ondermijning
Op de klimaattop hebben sommige rijke landen de onderhandelingen moedwillig ondermijnd door terug te komen op hun eerdere toezeggingen en door vervolgens te weigeren nieuwe commitments aan te gaan. Tot overmaat van ramp gijzelde een handvol landen – Polen, Rusland, Canada, de Verenigde Staten en Japan – de onderhandelingen.
Enthousiaste vrijwilligers
Toch heeft het WNF de hoop zeker niet verloren. De beweging van vele miljonenen mensen die een eerlijke en serieuze aanpak eisen van klimaatverandering groeit elke dag. Het meest opzienbare in Doha gebeurde buiten de onderhandelingen. Maatschappelijke organisaties en bewegingen spraken met één stem tegen het totale gebrek aan ambitie en urgentie bij de landen. Smith: "We blijven strijden om regeringen eraan te houden dat er in 2015 een ambitieus en bindend klimaatakkoord komt."
Bron: Wereld Natuur Fonds