Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De wereld van de fascinerende wasplaten

  •    •  
13-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2491 keer bekeken
  •  
Vuurzwam

Vuurzwam

© Henk-Jan van der Veen

Op geen enkele plek in Nederland komen zoveel zeldzame wasplaten voor als in een graslandje bij het Friese Rotstergaast. Wasplaten zijn paddenstoelen die alleen maar voorkomen in grasland. Ze hebben hun naam te danken aan het wasachtige laagje op de plaatjes aan de onderkant van de hoed. Volgens wasplatenkenners en vrijwilligers van Staatsbosbeheer Jan van der Heide en Jan van der Woude komen er nu 26 soorten wasplaten in het gebied voor.

Geheim

Ze hebben prachtige namen als papegaaizwammetje of klaprooswasplaat. Maar door de droogte van dit jaar zijn de meeste soorten wat laat of laten zich helemaal niet zien. Toch zijn de vrijwilligers, samen met boswachter Henk-Jan van der Veen, hoopvol. Het geheim van het graslandgebied, gelegen tussen de strakgroene weilanden van de omringende boeren, is dat de graslanden al honderden jaren oud zijn en nooit worden geploegd en bemest.

Rotstergaaster wallen

Jan van der Heide, Henk-Jan van der Veen en Jan van der Woude in de Rotstergaaster wallen

© Henny Radstaak

Kers op de taart

Struinend door de Rotstergaaster wallen vinden we de gele wasplaat, de elfenwasplaat en de vuurzwam, met z’n felle oranje kleur. Maar de kers op de taart om te vinden is de klaprooswasplaat. Deze paddenstoel – de naam zegt het al – heeft de felrode kleur die een klaproos ook heeft. Hij komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor, waaronder in dit Friese grasland.

Klaprooswasplaat-1

Klaprooswasplaat

© Fotograaf Henk-Jan van der Veen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.