Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

De wereld van de fascinerende wasplaten

  •  
13-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2239 keer bekeken
  •  
Vuurzwam

Vuurzwam

© Henk-Jan van der Veen

Op geen enkele plek in Nederland komen zoveel zeldzame wasplaten voor als in een graslandje bij het Friese Rotstergaast. Wasplaten zijn paddenstoelen die alleen maar voorkomen in grasland. Ze hebben hun naam te danken aan het wasachtige laagje op de plaatjes aan de onderkant van de hoed. Volgens wasplatenkenners en vrijwilligers van Staatsbosbeheer Jan van der Heide en Jan van der Woude komen er nu 26 soorten wasplaten in het gebied voor.

Geheim

Ze hebben prachtige namen als papegaaizwammetje of klaprooswasplaat. Maar door de droogte van dit jaar zijn de meeste soorten wat laat of laten zich helemaal niet zien. Toch zijn de vrijwilligers, samen met boswachter Henk-Jan van der Veen, hoopvol. Het geheim van het graslandgebied, gelegen tussen de strakgroene weilanden van de omringende boeren, is dat de graslanden al honderden jaren oud zijn en nooit worden geploegd en bemest.

Rotstergaaster wallen

Jan van der Heide, Henk-Jan van der Veen en Jan van der Woude in de Rotstergaaster wallen

© Henny Radstaak

Kers op de taart

Struinend door de Rotstergaaster wallen vinden we de gele wasplaat, de elfenwasplaat en de vuurzwam, met z’n felle oranje kleur. Maar de kers op de taart om te vinden is de klaprooswasplaat. Deze paddenstoel – de naam zegt het al – heeft de felrode kleur die een klaproos ook heeft. Hij komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor, waaronder in dit Friese grasland.

Klaprooswasplaat-1

Klaprooswasplaat

© Fotograaf Henk-Jan van der Veen

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar