Terwijl de een na de andere vogelsoort ons land weer vanuit het zuiden komt binnenvliegen om te broeden en jongen voort te brengen, staat de waterpieper juist op het punt om zuidwaarts te vertrekken.
De meeste trekvogels verdwijnen in het najaar naar het warmere zuiden, maar de waterpieper komt juist vanuit Midden-Europa naar bijvoorbeeld Nederland om te overwinteren.
Van oktober tot begin april zijn ze hier. Tegen de tijd dat het voorjaar wordt en ze weer vertrekken, verandert de kleur van de borst van grijs in roze.
Echte bergvogels
Waterpiepers zijn echte bergvogels maar desondanks kan je ze toch in Nederland tegenkomen. Waterpiepers leven namelijk alleen ’s zomers hoog in de bergen boven de boomgrens en zakken in de winter af naar de Europese laaglanden, zoals Nederland. ’s Winters kom je ze in Nederland tegen in uiterwaarden en op andere natte plekken. Waterpiepers lijken sterk op oeverpiepers maar zijn het makkelijkst te onderscheiden aan de hand van habitat. Oeverpiepers kom je uitsluitend tegen langs de kust en waterpiepers in het binnenland, alsof ze het hebben afgesproken. Bron:
Vogelbescherming