De Wadden is de eerste van vier natuurdocumentaires die Vroege Vogels TV in januari zal uitzenden. Sinds juni 2009 staat het Waddengebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco, waarmee het zich mag scharen onder grootheden als de Grand Canyon en het Great Barrier Reef.
Het unieke Waddengebied is de kraamkamer voor honderden soorten vogels, zoals lepelaars, eidereenden en kluten. En onderwater leven onder meer zeehonden, heremietkreeften en zeeanjeliers. Ondanks de erkenning als bijzonder natuurgebied moet voortdurend een balans worden gevonden tussen de natuur en de activiteiten van de mens.
Het waddengebied kent een groot aantal bedreigingen. De belangrijkste is de verontreiniging van water en bodem. In het waddengebied bezinken deeltjes die door de Noordzee worden meegenomen of via spuisluizen vanaf het vaste land worden geloosd. Verontreinigingen in het zee- of boezemwater komen dus direct terecht in de Waddenzee en hopen zich daar op. Dit vormt een grote bedreiging voor de planten- en dierenwereld van de wadden. Bovendien kan de toenemende voedselrijkdom van het water via uitbundige algengroei leiden tot zuurstofschaarste.
Ook de combinatie van bodemdaling en zeespiegelstijging kan problemen veroorzaken. Daarnaast kunnen diverse menselijke activiteiten zoals visserij, schelpdierencultuur, gaswinning en recreatief en militair gebruik bij overmatige toepassing tot een bedreiging uitgroeien.
Een extra aandachtspunt is het feit dat het waddengebied één ecologisch geheel vormt. Activiteiten die vervuiling en verstoring met zich meebrengen in een klein deel van de Waddenzee kunnen al snel gevolgen hebben voor andere delen van het gebied. Het is dan ook onmogelijk om een deel van het waddengebied af te schermen en als natuurgebied te beheren, zonder in het resterende deel dezelfde maatregelen te treffen. Anderzijds heeft de Waddenzee een groot zelfreinigend en -herstellend vermogen, doordat het een dynamisch en zich steeds weer vernieuwend gebied is.
Uit deze documentaire blijkt nog eens hoezeer het waddengebied haar status als werelderfgoed waar maakt … en dat we daar heel zuinig op moeten zijn.