Volgens de encyclopedie is biodiversiteit: de totale diversiteit aan levensvormen, dus planten, dieren en micro-organismen, in een ecosysteem. Professor Merel Soons, hoogleraar
Plant Dispersal Ecology & Conservation
aan de Universiteit Utrecht, werkt op dit moment aan een groot experiment om de praktische waarde van biodiversiteit aan te tonen. In meer dan driehonderd grote plantenbakken kijkt zij wat het effect is van één, vier, acht of twaalf verschillende plantensoorten in één bak, op de weerbaarheid van het mini-ecosysteempje in de bak tegen warmte of kou, droogte of overstroming.
Diversiteit helpt
Uit de eerste voorzichtige resultaten van de experimenten blijkt dat de bakken waar de meeste diversiteit aan planten in staat, de warme, droge zomer het beste hebben doorstaan. Ook zijn bakken met meer diversiteit beter bestand tegen oprukkende onkruiden.
Intrinsieke waarde
Los van die 'praktische waarde', benadrukt Soons dat biodiversiteit ook een eigen, intrinsieke waarde heeft. 'Ook al kun je de waarde van een grassoort of een grutto misschien niet uitdrukken in zogeheten ecosysteemdiensten, de natuur heeft ook een eigen intrinsieke waarde die het beschermen waard is', aldus Soons.
Informatie over de biodiveriteitstop staat op
deze site
.
Informatie over het internationaal unieke experiment van de groep van Soons
staat hier
.