Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De waarde van biodiversiteit

16-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
Professor Merel Soons

© Merel Soons. Foto: Rob Buiter

De komende twee weken praten de Verenigde Naties in Egypte over het beschermen van de biodiversiteit. Maar wat is biodiversiteit, en wat heb je eraan?

Hoe meer hoe beter?

Volgens de encyclopedie is biodiversiteit: de totale diversiteit aan levensvormen, dus planten, dieren en micro-organismen, in een ecosysteem. Professor Merel Soons, hoogleraar  Plant Dispersal Ecology & Conservation aan de Universiteit Utrecht, werkt op dit moment aan een groot experiment om de praktische waarde van biodiversiteit aan te tonen. In meer dan driehonderd grote plantenbakken kijkt zij wat het effect is van één, vier, acht of twaalf verschillende plantensoorten in één bak, op de weerbaarheid van het mini-ecosysteempje in de bak tegen warmte of kou, droogte of overstroming.

Diversiteit helpt

Uit de eerste voorzichtige resultaten van de experimenten blijkt dat de bakken waar de meeste diversiteit aan planten in staat, de warme, droge zomer het beste hebben doorstaan. Ook zijn bakken met meer diversiteit beter bestand tegen oprukkende onkruiden.

Intrinsieke waarde

Los van die 'praktische waarde', benadrukt Soons dat biodiversiteit ook een eigen, intrinsieke waarde heeft. 'Ook al kun je de waarde van een grassoort of een grutto misschien niet uitdrukken in zogeheten ecosysteemdiensten, de natuur heeft ook een eigen intrinsieke waarde die het beschermen waard is', aldus Soons. 
Informatie over de biodiveriteitstop staat op deze site .
Informatie over het internationaal unieke experiment van de groep van Soons staat hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.