Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De vrijmetselaarsboom

  •  
02-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
Vrijmetselaarsboom

© foto: Tal Sarid

De vrijmetselarij is een internationale broederschap van personen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. Pier Nicolay, actief lid, vertelt hierover in de tuin van de landgoed Fraeylemaborg. Hier staat nog steeds de oude zwarte walnotenboom in de tuin die vroeger was ingericht met symbolen refererend aan de vrijmetselarij.

De verdwenen tuin

Ooit was de tuin achter Fraeylemaborg aangelegd met zeer specifieke patronen: een passer en een winkelhaak, een cirkel met een punt, een langwerpig vierkant en een pentagram. Symbolen die staan voor een bijzondere beweging in Nederland. Een groep personen die om hun lidmaatschap van deze broederschap in sommige landen nog steeds wordt vervolgd. De tuin die hier in 1781 werd aangelegd was kenmerkend voor de relatieve vrijheid waarin de vrijmetselarij zich in Nederland bevond. De zwarte walnotenboom is als enige overgebleven uit die lang vervlogen tijd.  

Zwarte walnotenboom

De boom ziet er volgens groenbeheerder Carlo Kok goed en gezond uit, ook al is de stam iets scheef gezakt. Dankzij verankerde staaldraden zal de boom niet omvallen. Het is de grootste walnotenboom van de provincie Groningen, met 1,5 meter doorsnede en een hoogte van 23 meter. De walnoten van de boom zijn eetbaar en rijk aan oliën. Ze liggen er voor het oprapen.

Ontmoetingsplaats

Tuinen dienen voor vrijmetselaars nog steeds als ontmoetingsplaats. Er worden nog steeds rituele bijeenkomsten in de open lucht, zogenoemde veldloges, gehouden. Tijdens zo’n ontmoeting komen de gehele schepping en de verbintenis met de natuur aan de orde, overeenkomstig met de overtuiging van veel vrijmetselaars. Via een vraag-en-antwoordspel wordt met behulp van symboliek een boodschap overgedragen. En al deze rituelen, die voor niet-leden geheim blijven, heeft de walnotenboom vanaf de eerste rang mogen meemaken.

Iedereen welkom

De boom komt uit Amerika, een niet-inheemse boom dus. Maar dat vindt Kok niet erg want iedere boomsoort trekt verschillende insecten, vogels en schimmels aan. Door biodiversiteit wordt de ‘keten’ versterkt en de kans op uitval en ziektes verminderd. Iedereen is dus welkom, een boodschap waar Nicolay het mee eens is. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.