Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De vooroever: een wildernis met aalscholvers

  •    •  
19-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1321 keer bekeken
  •  

Een woestenij met omgevallen wilgen, torenhoge bramenstruiken en golvend IJsselmeerwater: natuurgebied de Vooroever is een complete verrassing. Dit natuurgebied ligt tegen een stukje van de Westfriese Omringdijk dat zijn functie niet heeft verloren. Nu houdt de dijk niet het water van de Zuiderzee tegen, maar het IJsselmeer. En dat IJsselmeer ontwikkelt zich steeds meer als een belangrijke plek voor watervogels.

Zandbank 

Ten hoogte van Onderdijk, net onder Medemblik, ligt voor de oude dijk een zandoever. Hier aan het IJsselmeer sloeg vroeger de Zuiderzee tegen de kade. Die woeste zoute zee werd een groot zoet meer en de dijk verloor haar zee werende functie. Maar het bleef een harde kade om het IJsselmeerwater buiten te houden. De afgelopen decennia is langs die dijk de Vooroever gerealiseerd, een zandbank voor de dijk waar een moeras ontstaan is met bomen en oevers.

vooroever

Dronebeeld van de Vooroever aan het IJsselmeer.

© Vroege Vogels TV

Grootste kolonie van Nederland

Dit Vooroevergebied is nu een natuurgebied met rietkragen, eilandjes en wilgenstruweel. Vooral de aalscholverkolonie trekt de aandacht. Met wel 2000 nesten is dit de grootste kolonie van Nederland. Tussen de aalscholvers broeden ook nog zo’n 100 lepelaars. Deze vogels eten graag de vissen in het IJsselmeer. 

art aalscholver 2

Leon Kelder van Staatsbosbeheer

© Vroege Vogels TV

Pontische meeuw en zeearend

Aan het einde van de winter kun je allerlei eenden zien ronddobberen, zoals toppereenden, kuifeenden, brilduikers, grote zaagbekken en nonnetjes. Een bijzondere broedvogel is de Pontische Meeuw, al broedt die niet hier maar op een eiland verder in het IJsselmeer. Deze grote meeuw komt uit het oosten, maar is steeds vaker in Nederland te zien. Overdag komen ze graag bij de Vooroever langs, want ze hopen een paar aalscholver eieren te kunnen pakken, of wat ganzenpulletjes te grijpen. En de koning van het IJsselmeer, de zeearend, bezoekt de broedende aalscholvers ook graag op zoek naar eten.

Kijk zaterdag 20 mei 2023 naar de uitzending over de Westfriese Omringdijk om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.