Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De verschillende soorten neushoorns

  •  
30-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2439 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_174601.jpg
Er zijn talloze fossiele neushoorns bekend (ook zonder hoorns). Het grootste landzoogdier ooit was waarschijnlijk de Indicotherium met een schouderhoogte van 5 meter en een geschat gewicht van 20 tot 30 ton. Nu leven er nog maar vijf verschillende soorten neushoorns op aarde. Twee daarvan komen voor in Afrika, de andere drie in Azië. Vier van de vijf soorten staan te boek als ‘bedreigd’ of ‘zeer bedreigd.’ Niet alleen stroperij vanwege de hoorn, maar ook het verlies van leefgebied door overbevolking, bouw, uitbreiding van steden en ontginning van grond, leidden tot een afname van de neushoornpopulatie.

Witte of breedlipneushoorn

Dit is, met maximaal 2300 kilo, de grootste nog levende neushoornsoort. Er zijn twee ondersoorten, de Noordelijke en Zuidelijke witte neushoorn. Vroeger leefden deze twee soorten duidelijk gescheiden. Van de noordelijke vorm lopen er maximaal nog maar tien over. Hun lot is zeer onzeker. Misschien worden de dieren overgeplaatst naar Kenia, waar ze minder gevaar lopen. De zuidelijke vorm doet het een stuk beter. Aan het einde van de negentiende eeuw waren er nog maar tussen de 20 en 50 neushoorns over. Dankzij succesvolle maatregelen en effectief natuurbeheer lopen er nu weer meer dan 11.000 exemplaren rond in Oost- en vooral Zuidelijk Afrika. (foto: Gérard Lacz) 

Zwarte of puntlipneushoorn

Oorspronkelijk kwam de zwarte neushoorn voor in een groot gedeelte van Afrika. Inmiddels is de populatie sterk verbrokkeld. Vorige eeuw is ongeveer 95% van de populatie afgemaakt door stropers. In 1995 waren er slechts 2400 dieren over. Inmiddels zijn dat er alweer  3500. Verreweg de meesten daarvan leven in Zuid-Afrika en Namibië. (foto: Andrew Gell)

Sumatraanse neushoorn

De Sumatraanse neushoorn is de ‘kleinste’ onder de neushoornsoorten. Hij kan slechts 800 kilo worden. Ooit kwam hij voor van India tot Maleisië en op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. In 1985 tot 1995 is de populatie meer dan gehalveerd. Naar schatting zijn er nog 300 dieren over waarvan er 200 leven in het Gunung-Leuser Nationaal Park op Sumatra.

Javaanse neushoorn

De Javaanse neushoorn verspreidde zich van India tot Zuidoost-Azië en over Sumatra en Java. Tegenwoordig is het het  meest bedreigde zoogdier ter wereld. In het Ujung Kulon Reservaat op West-Java leven nog zo’n 60 dieren en in het Cat Loc Park in Zuid-Vietnam niet meer dan 2 tot 7.

Indische neushoorn

Deze ‘pantserneushoorn’ weegt maximaal 2100 kilo. Men schat dat er van deze bedreigde soort nog ongeveer 2400 dieren in het wild voorkomen. De Indische neushoorn leefde ooit van Pakistan tot Birma. Nu treft men de grootste populaties in het Kaziranga National Park in India (1550) en Royal Chitwan National Park in Nepal (500). (foto: Jorg Hess)
Bron: Artis, EAZA
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor