Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De verraderlijke Kwade Hoek

  •    •  
12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3267 keer bekeken
  •  

Aan de westkant van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee liggen de Duinen van Goeree. Een groot deel van het gebied is ontstaan in de vroege Middeleeuwen, maar de duingebieden langs de kust zijn jonger. Het is een dynamisch gebied dat net als de Waddeneilanden aan de ene kant erodeert en aan de andere kant groeit.

Alsmaar groeiende kust

In de afgelopen eeuw begint de kust in het noordoosten van Goeree te groeien. Dit is het ontstaan van de Kwade Hoek. Steeds meer zand spoelt aan en de kust wordt breder en breder. Al snel raakt het gebied begroeid en ontstaan er duinrijen. Ook na de aanleg van de Haringvlietdam van het gebied, blijft zand uit de Voordelta hier neerstrijken. Meer landinwaarts liggen schorren die doorsneden worden door kronkelige kreken die nog dagelijks vol lopen. Op sommige plekken in die geulen zie je nog oude golfbrekers uit de 19e eeuw, die op hun beurt ook weer bij hebben gedragen aan het vastleggen van de kust.

Screenshot 2023-05-09 at 15.53.07

© Vroege Vogels TV

Rustplek voor vogels en zeehonden

Nu is het een dynamisch gebied met een ontzettend breed strand, duinen en slikken. Doordat het zo ver lopen is van de duinen naar de zee is het ook een relatief rustig stuk strand. Er zitten ontelbare vogels die profiteren van de voedselrijkdom van het gebied en op de zandbanken voor de kust liggen veel grijze zeehonden.

Beruchte vaarroute

De naam ‘Kwade Hoek’ dankt het gebied aan de onbetrouwbare stromingen en verplaatsende zandbanken die hier voor de kust liggen. Het was een beruchte plek waar vooral bij storm menig vissersboot is vastgelopen of zelfs vergaan. Schepen die de tocht goed doorstonden, voeren door naar het handelsplaatsje Goedereede, wat iets als ‘veilige haven’ betekent.

Kijk zaterdag 13 mei 2023 naar de uitzending over de Duinen van Goeree om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.