Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De veren van de pronkvogel, bio-based bouwen en overige onderwerpen

  •    •  
17-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
940 keer bekeken
  •  
Prieelvogel

Prieelvogel

© Pixabay

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 19 februari 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:

0:44:30 - De veren van de pronkvogel 
1:17:00 - Groene zorg: caring doctors 
2:20:30 - Bio-based bouwen in Rotterdam 

De veren van de pronkvogel

De mannen pronken, de vrouwen beslissen. Dat schrijft de Vlaamse kunstenaar en schrijver Achilles Cools in zijn nieuwste boek ‘De veren van de pronkvogel’. Om zich te verdiepen in schoonheid en seksuele selectie in de natuur reisde hij naar Papoea Nieuw-Guinea. Daar observeerde hij de paringsrituelen van verschillende soorten paradijsvogels.

Groene zorg: caring doctors

“Wij worden gevoed door een voedselindustrie die totaal geen rekening houdt met gezondheid en wij binnen de gezondheidszorg houden helaas te weinig rekening met voeding.” Dat is de kernboodschap van Patrick Deckers, voorzitter van Caring Doctors; een recent opgerichte organisatie die zich inzet voor een meer plantaardig dieet ten behoeve van de planeet én onze gezondheid. Dat de huidige bio-industrie negatieve effecten heeft op de biodiversiteit en het klimaat is inmiddels algemeen bekend. De invloed op de gezondheid van de mens is volgens Caring Farmers echter onderbelicht. De enorme hoeveelheden vee die in Nederland dicht opeengepakt zijn kunnen de bronnen zijn van ziektes, maar ook de overconsumptie van vlees en zuivel is bewezen ongezond volgens Deckers.

IMG_7291

Patrick Deckers en Mark Venner

© Gert Elbertsen

Bio-based bouwen in Rotterdam

Het kabinet wil vaart gaan maken met de bouw van extra woningen. Minister Hugo de Jonge wil met een nieuwe woningwet de regie weer gaan nemen op de volkshuisvesting. Maar worden die nieuwe woningen ook duurzaam gebouwd? In Rotterdam wordt op dit moment een bio-based gebouw neergezet, drie verdiepingen hoog en bijna geheel van hout. Opdrachtgever Leger des Heils wilde dat het een duurzaam en milieuvriendelijk gebouw zou worden.

Bio-based bouwen Rotterdam

Bouwplaats van de Grote Kreek, het nieuwe bio-based gebouw van het Leger des Heils in Rotterdam

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.