De tuin van Esther 1.
• 07-01-2015
• leestijd 2 minuten
Binnenkort is het tijd om weer eens langs te gaan bij ‘De tuin van Esther’. Nou ja, tuin, het gaat om 5000 m2 verwaarloosde grond in de buurt van Breda waar een tuinreservaat moet gaan komen. Esther droomde al een tijdje van zo’n tuin en heeft met haar vriend een jaar geleden ‘
het huis met de twee schoorstenen’
kunnen kopen. Niet alleen de tuin ook het huis moet volledig op de schop. In de zomer van 2014 bezocht ik de tuin en sprak met Esther over de plannen.
Tijdens het volgen van een cursus tuinreservaten (IVN en Vroege Vogels) is het ontwerp getekend en uitgewerkt. Op basis van aanwijzingen van de cursusleider en bezoeken aan tuinen die al een tuinreservaat zijn, is het plan verbeterd en nog duurzamer geworden. Naast de al geplande vijver, komen er een wadi, een sloot en zijn de regenpijpen afgekoppeld van het riool. In een tuinreservaat is duurzaam tuinieren het uitgangspunt.
Terwijl er volop geklust wordt aan het huis is afgelopen zomer een grote vijver uitgegraven, omvang 67 meter, maximale diepte 1.60 meter. Een vijver die het op eigen kracht moet gaan doen. Binnen enkele dagen verschenen de eerste bezoekers van de vijver: libellen en drinkende zwaluwen. Ik heb een paar potten klaar staan met uitzaailingen uit mijn tuin voor Esther: vlinderstruiken en het siergras Molinia met een hoge, transparante bloeiwijze. Meesjes hangen in de stengels voor het zaad. Ook een echte aanrader voor een diervriendelijke tuin: schoepkruid/
Cephalaria gigantea. Met zijn zachtgele bloemetjes boven alles uitwuivend en maandenlang bloeiend tot diep in het najaar favoriet van nectar zoekende insecten. Deze plant zaait zich in mijn tuin als een wilde uit, maar staat niet snel in de weg. Bij Esther zal de plant zijn plek zeker vinden en bijdrage aan haar doel: een goed bezocht tuinreservaat.