Vroege Vogels start in augustus 2005 met een serie reportages en interviews over de bedreigingen, maar vooral over de nieuwe mogelijkheden op het platteland.
Dagelijks stoppen tussen de 5 en 10 boeren met hun bedrijf, dat bedreigt de leefbaarheid van het platteland. Winkels sluiten, het openbaar vervoer beknibbelt op de dienstregeling en de plattelands natuur verarmt. PvdA Tweede-Kamerlid Luuk Blom voerde actie om het postagentschap op Tholen open te houden (bij sluiting zouden de inwoners van St. Annaland voortaan kilometers in de auto moeten om op een volgend eiland een postkantoortje te vinden). Bij die gelegenheid hield hij een pleidooi om een nieuwe staatssecretaris voor het platteland in te stellen.
Toch zijn er kansen - en genoeg boeren die daarop nu al inspelen. Van de aloude kampeerboer tot zorgboer en wandelboer. Die positieve kanten én die nieuwe boeren worden in deze serie belicht.
Luister zondag 14 augustus naar de eerste aflevering: een gesprek met Luuk Blom en Jan Douwe van der Ploeg.
De redactie van Vroege Vogels is benieuwd naar nieuwe, succesrijke en/of waardevolle initiatieven en projecten. Kent u die? Stuur ze a.u.b. op naar
vroegevogels@vara.nl
NatuurFreak
De eerste 'nieuwe' boer in deze serie is Freek Ampt, veehouder in de Hoeksche Waard. Hij is samen met zijn vrouw Marleen in april begonnen met vleesverkoop in een speciale winkel. Hij zegt over zichzelf: "We beheren in totaal ruim 200 ha natuur met onze 100 schapen en 130 koeien." Want het natuurbeheer staat voorop, dan komt het boeren en tenslotte de vleesverkoop om geld te verdienen. Ampt is een pleitbezorger voor betaald natuurbeheer: "Als minister Gerrit Zalm de tuin van het ministerie door een tuinman laat verzorgen, dan wordt daar gewoon voor betaald. Datzelfde geldt voor boeren die met hun vee het landschap verzorgen. Daar moet geen subsidie naar toe, maar een gewone vergoeding."
Bezoek de boerderij van Freek Ampt in Goudswaard, of begin met zijn website
NatuurFreak.com