Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De strijd om een fossielvrij Nederland

  •  
12-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
950 keer bekeken
  •  
Fossiele brandstoffen

© Pixabay

Pensioenfonds ABP, de UvA, de Erasmus Universiteit, Naturalis. Allen nemen ze langzaam maar zeker afstand van hun banden met de fossiele industrie. Voor burgerbeweging Fossielvrij NL een prachtige ommezwaai. Zij strijdt al jaren voor het doorbreken van de macht van de fossiele industrie.

Fossielvrij NL

“Het was onze eis aan ABP om snel uit fossiel te stappen. En dat zijn ze nu daadwerkelijk aan het doen. Ze hebben maar liefst 9 miljard aan aandelen in bedrijven zoals Shell, BP en Total Energies verkocht. Dit is een enorme overwinning van alle pensioendeelnemers, ambtenaren en leraren die zich hebben ingezet om een fossielvrij pensioen te eisen", aldus directeur Liset Meddens. “ Je ziet dat het momentum nu echt aan het groeien is. Steeds meer instellingen keren de fossiele industrie de rug toe. Naturalis heeft een bijzondere stap gezet door zowel Shell als KLM de rug toe te keren.  We focussen nu op ING, de grootste bank van Nederland die de fossiele industrie jaarlijks met miljarden financiert. “

Reclame Fossielvrij

fossielvrij_artikel

© Vroege Vogels

Ook aan tafel Femke Sleegers van Reclame Fossielvrij. “ Er moet een wet komen die fossiele reclame verbiedt, net zoals de tabakswet. Amsterdam heeft nu al een verbod op fossiele reclame, dus er is een begin. Maar het moet landelijk en liefst zelfs Europees. In juli 2022 stapten we naar de rechter vanwege KLM’s misleidende reclames over duurzaamheid. Maar uiteindelijk is een totaalverbod ons doel.“

Meer over:

fossielvrij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.