Bijensterfte
Nederland kent de hoogste bijensterftecijfers van Europa. Deze winter is 21,4% van de bijenvolken in Nederland gestorven. Als dit zo doorgaat en de bij verdwijnt, kan dit grote gevolgen hebben. Zonder bijen zou veel leven op aarde namelijk uitsterven. Zo is de bestuiving van bloemen en landbouwgewassen grotendeels afhankelijk van de honingbij. Albert Einstein schreef ooit: “If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man”.
Oorzaken
De sterfte onder de bijenvolken kent waarschijnlijk een aantal oorzaken: door monocultures in de landbouw en het verdwijnen van veel bloemrijke akkerlanden is het voedselaanbod voor bijen achteruit gegaan. Een andere belangrijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet die zich in het broed van de bij nestelt. Ook is er nog de discussie over het gebruik van pesticiden in de landbouw, de zogenaamde neonicotinoïden, die de weerstand van bijen zouden verzwakken.
Experiment ‘Teeltgroep de Vitale Bij’
voert sinds 2009 een proef uit met als doel de bijen weer sterk te maken. In eerste instantie is de proef bedoeld om een bij te kweken die zelf bestand is tegen de varroamijt. Maar dit is lastig zolang de varroamijten worden bestreden met zuren en andere gifstoffen. Op den duur bestaat de kans dat de mijten zelfs resistent zullen worden, waardoor steeds zwaarder gif moet worden ingezet voor de bestrijding. Stoppen met bestrijding is echter geen optie: de bijenvolken zijn nu nog niet genoeg bestand tegen de varroamijt en zullen dus sterven wanneer de bestrijding stopt. Daarom is het van groot belang onderzoek te doen naar manieren om de bijen zelf resistent te krijgen tegen de varroamijt.