De slechtvalk (
Falco Peregrinus
) is het snelste dier ter wereld. Deze roofvogel kan in duikvluchten ongelofelijke snelheden behalen. Hoe hard de valk echt vliegt is niet duidelijk. In het Guiness Book Of Animal Facts And Feats wordt gemeld dat er snelheden van 275 mijl per uur zouden zijn beschreven. Omgerekend is dat 442,5 kilometer per uur! Maar bij latere experimenten met een vogel die met een miniatuur-snelheidsmeter was uitgerust kwam men niet verder dan 134,2 km/uur. Vogelbescherming Nederland houdt het op 200 tot 280 km/uur. Hoe dan ook: het blijft een snelle roofvogel.
Voedsel en uiterlijk
De slechtvalk is specialist in het vangen van allerlei soorten vogels die hij in de vlucht uit de lucht pakt. Daarbij maakt hij van diverse technieken gebruik, zoals hoog zwevend en dan ineens omlaag duikend of simpelweg middels een verassingsaanval waarbij laag over de grond de prooi plotseling van onderaf wordt aangevallen.
De vogel is eenvoudig te onderscheiden van de meeste andere valkensoorten door opvallende wangvlekken. Hij behoort tot de grootste valken. Het is een grote, compact gebouwde valk met spitse vleugels en korte staart en een contrastrijk gekleurd verenkleed. De bovenzijde is leigrijs, bovenkop en baardstreep zijn zwartachtig, onderdelen wittig, dicht gebandeerd. De snavel is lichtblauw met een donkere punt, washuid geel, poten geel, nagels zwart, iris zwart. Het vrouwtje is donkerder en beduidend groter dan het mannetje (spanwijdte van de vleugels bij het mannetje circa 90 cm, terwijl het vrouwtje 117 cm kan halen).
Van oorsprong is het een vogel van steile rotskusten, maar ook in het dichtbevolkte Nederland komt de soort steeds meer voor: in 1990 was het eerste succesvolle broedgeval en sindsdien worden steeds meer hoogspanningsmasten, fabrieksschoorstenen en wolkenkrabbers bewoond door slechtvalken.
Slechtvalken komen wereldwijd voor, maar dan in verschillende ondersoorten die net iets van elkaar afwijken. Er zijn 17 verschillende: van de Zuid-Europese, de Maritieme, de Arctische, de Australische tot de Witwangslechtvalk.
Big Broeder
Een van de acht vogels die centraal staat bij Big Broeder is de slechtvalk. Inmiddels is de vogel al druk aan het broeden. In de
radio-uitzending
van komende zondag komt de slechtvalk uitgebreid aan bod.