Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De otter is 15 jaar terug in Nederland

  •  
17-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Otter

© Fotograaf Laagvlieger

Vorige week was het 15 jaar geleden dat de otter in Nederland werd geherintroduceerd. Het eerste exemplaar werd losgelaten in natuurgebied de Wieden-Weerribben. Inmiddels heeft de otter zich verspreid over Nederland.

Herintroductie

De otter stieft in Nederland uit door versnippering van zijn leefgebied, verkeer, visfuiken en milieuverontreiniging. In 1988 werd de laataste otter doodgereden. In 2002 werden de eerste otters door toenmalig staatsecretaris Geke Faber losgelaten (zie onderstaand filmpje). De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het herstel van het leefgebied van de otter en de waterkwaliteit. Met succes, want de otter is in elke provincie uitgezonderd Zeeland en de Waddeneilanden gezien. In sommige provincies heeft de otter zich permanent gevestigd.
Bron: Wageningen Environmental Research

Gevaar

Als roofdier staat de otter aan de top van de voedselpiramide en zijn aanwezigheid zegt veel over de waterkwaliteit. Het verkeer vormt nog steeds het grootste gevaar voor de otter. Van de weinige otters in ons land wordt er helaas zo'n derde van de populatie doodgereden.

Otter in het Naardermeer

Sinds april zwemt er weer voor het eerst in 50 jaar een otter rond in het Naardermeer. Het roofdier werd op meerdere plekken met cameravallen vastgelegd. Volgens sommigen is de otter het meest kenmerkende dier van Nederland. Menno gaat met boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten het water op en neemt een kijkje in het nieuwe leefgebied van de otter .
Bron: ARK, NatureToday

Meer over:

otter,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.