In 2012 werd in Nederland de eerste suzuki-fruitvlieg gevonden. Inmiddels blijkt de van oorsprong Japanse fruitvlieg zich overal in het land gevestigd te hebben. Deze exoot richt schade aan bij kwekers van voornamelijk 'zachtfruit. De vrouwtjes van de suzuki-fruitvlieg hebben een sterk gekartelde legboor die het hen mogelijk maakt om dwars door de schil van gezond fruit heen te komen om hun eitjes af te zetten. De fruitvliegjes komen ook voor op diverse locaties in natuurranden met wild fruit zoals bramen, rozenbottels, wilde lijsterbes en Amerikaanse vogelkers.
De suzuki-fruitvlieg of Aziatische fruitvlieg (
Drosophila suzukii
) is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft zich via de handel verspreid door Europa. In 2011 werd hij voor het eerst in België aangetroffen. Nederland importeert veel fruit uit landen waar de Aziatische fruitvlieg zich al heeft gevestigd. In veel gevallen zijn de eitjes aan de buitenkant van het fruit niet te zien. Sinds 2012 komt de schadelijke suzuki-fruitvlieg in Nederland voor.
Biologen van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen Universiteit doen op diverse plaatsen in Nederland onderzoek naar waar de fruitvlieg voorkomt. Zij hebben in bossingels en bosranden langs fruitpercelen (met verschillende soorten zacht fruit) valletjes geplaatst om te kijken of de suzuki-fruitvlieg zich kan handhaven in natuurranden met wild fruit.