Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De opmars van de goudjakhals

  •    •  
05-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13371 keer bekeken
  •  
goudjakhals

Goudjakhals

© Fotograaf Joliene Wennink

Aan de rand van de Waddenzee is onlangs een goudjakhals gesignaleerd. Dit kleinere neefje van de wolf rukt op in Nederland. Eerder dit jaar waren er ook al drie meldingen gemaakt. Dat blijkt uit de gegevens van het faunaschade bureau BIJ12. Het roofdier heeft voor onrust gezorgd onder de Friese veehouders, omdat hun schapen slachtoffer zijn geworden van zijn tanden. We bespreken de opmars van de goudjakhals en zijn opmerkelijke 'Waddentocht' met ecoloog Joliene Wennink. In 2018 schreef zij haar masterscriptie over het dier en op dit moment is ze actief bij het wolvenmeldpunt in Nederland. 

Verspreid door Europa 

Goudjakhalzen komen in tegenstelling tot de wolf niet uit Nederland, maar uit Azië en Oost-Europa. Het roofdier is echter meerdere keren gespot in delen van Duitsland, Oostenrijk, Italië en dus ook Nederland. Wat de oorzaak is van de opmars van deze hondachtige, is nog niet bekend. Experts vermoeden dat klimaatverandering en de Europese wettelijke bescherming invloed hebben gehad.

Rietwolf

De goudjakhals wordt ook wel “rietwolf” genoemd. Dit vanwege zijn voorkeur voor gebieden met hoog gras en veel verschuilingsmogelijkheden. Op de Friese wadden en de Gelderse Veluwe voelt hij zich dus als een vis in het water. Daarbij is de jakhals niet kieskeurig wat betreft zijn dieet. De alleseter vangt knaagdieren, reptielen, insecten en zelfs gevallen vruchten.

Effect van de goudjakhals op de natuur 

Het is nog niet bekend wat voor een invloed de komst van de rietwolf heeft op de Nederlandse natuur. Wel valt op dat jakhalzen en vossen niet goed samengaan, omdat ze elkaar verdrijven uit hun territorium. De aanwezigheid van de goudjakhals heeft een positief effect op de ratten en muizenpopulatie, wat ongediertebestrijders werk zou kunnen schelen. Verder kunnen er nog geen conclusies worden getrokken over de gevolgen van zijn komst.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.