Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De oehoe, een uil van formaat

  •  
17-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
oehoe_13.jpg
Wetenschappelijke naam: Bubo bubo
Algemene kenmerken:
- Grootste uilensoort ter wereld (65 cm hoog en 165 cm spanwijdte)
- Grote ogen, felgeel tot vuur-oranje
- Vaak met lange, zwarte oorpluimen
- Verenkleed geel-bruin van kleur met zwarte accenten
- De snavel is zwart en ligt verzonken
- Download roepgeluid
Nederland herbergt tegenwoordig een aantal oehoeterritoria. Het eerste oehoenest werd in Limburg op een vreemde manier ontdekt. Er was in 1997 een radioprogramma dat werd opgenomen op de Sint Pietersberg in Maastricht. Enkele vogelaars die naar de uitzending zaten te luisteren dachten dat ze heel in de verte het geluid hoorden van een oehoe. Ze zijn vervolgens op onderzoek uitgegaan en jawel, de eerste oehoe werd ontdekt. Welk radioprogramma dat was, is niet bekend. In 2004 kwamen er al vijf paar voor in Limburg en één in de Achterhoek. Bovendien werd in de omgeving van Venlo nog een oehoejong gevonden, maar de broedlocatie is daar niet gelokaliseerd.
In oktober vindt de najaarsbalts plaats. De mannetjes zetten dan de territoria af door middel van luidkeelse roepen. Of het 'onderhoud' van de territoria door de mannetjes na de najaarsbalts op enige andere wijze voortgezet wordt, is onduidelijk. De eigenlijke balts vindt in februari en maart plaats. Mannetjes zingen dan intensief en voeren eveneens demonstratievluchten uit. De mannetjes wijzen de uiteindelijke broedlocatie aan, die vaak op rotsachtige richels gelegen is. In het voorjaar worden twee of drie eieren gelegd.
Door voedselresten en braakballen te verzamelen zijn er in totaal 579 prooien gedetermineerd. De postduif is duidelijk het hoofdvoedsel, gevolgd door houtduif, egel en meerkoeten. Bij de postduiven ging het in bijna alle gevallen om afgedwaalde jonge duiven die normaliter niet meer bij de duivenhouders terugkeren.
Met name het Achterhoekse broedgeval werd gezien als belangrijke stap voor een eventuele verdere kolonisatie van Nederland. Maar of de oehoe buiten Limburg daadwerkelijk een opmars zal doormaken is nog maar de vraag, want is er wel voldoende voedsel in Nederland voor zo'n toppredator? Maar ook als bijvoorbeeld recreatie in Limburgse steengroeves toeneemt, zal de oehoe daar waarschijnlijk weer verdwijnen.
Voor meer informatie:
- De oehoe
- Natuurinformatie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor