De Noordzee wil bescherming bruinvissen
• 12-04-2010
• leestijd 2 minuten
Stichting De Noordzee (SDN) wil doeltreffende maatregelen om bruinvissen te beschermen. Vrijwel dagelijks spoelen dode bruinvissen aan op de kust. Jaarlijks komen duizenden van de kleine walvisachtigen in de Noordzee om door visnetten, een overmaat aan geluid en watervervuiling.
Er zijn naar schatting zo'n 250.000 bruinvissen. Het hoge aantal sterfgevallen vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de zeezoogdieren. Ze hebben een beschermde status, maar ondanks alle internationale en nationale afspraken is er van daadwerkelijke bescherming nog geen sprake, aldus De Noordzee.
De stichting biedt de Tweede Kamer dinsdag een petitie met ruim twaalfduizend handtekeningen aan. De ondertekenaars vragen de Kamer om doeltreffende beschermingsmaatregelen voor het dier.
Sommige dode bruinvissen zijn verminkt. Dit jaar zijn er al meerdere stukken bruinvis aangespoeld op de Nederlandse kust. Naar aanleiding van de eerste verminkte bruinvissen riep opvang- en natuurcentrum Ecomare op Texel de overheid op actie te ondernemen tegen een slachting onder bruinvissen.
Het is nog niet duidelijk hoe de verminkingen tot stand komen. Sommige wetenschappers denken dat ze zijn veroorzaakt door scheepsschroeven. Volgens walvisdeskundigen kan dat niet, omdat de bruinvissen eerst zijn verdronken en vervolgens in stukken zijn gesneden. Dat zou kunnen betekenen dat de dieren in netten zijn blijven hangen en daardoor zijn verdronken.
De Kustvereniging is samen met vissers een proef met zogeheten pingers begonnen. Deze pingers markeren de netten en maken een voor de dieren irritant geluid. Dat houdt hen op afstand. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Forensisch Instituut zijn op zoek naar de doodsoorzaak van de bruinvissen.
Bron: ANP