Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Nederlandse noordse woelmuis is uniek!

  •  
28-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Noordse_woelmuis_zijkant_door_Paul_van_Hoof_zoogdiervereniging.jpg

© Foto: Paul van Hoof - Zoogdiervereniging

De noordse woelmuis die in Nederland voorkomt is uniek! Nergens anders ter wereld komt de ondersoort Microtus oeconomus arenicola voor. Dit komt doordat deze populatie geïsoleerd is geraakt. Maar hoe is dit gebeurd?
IJstijd
In de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden leefde er een grote populatie noordse woelmuizen in Europa. Ze kwamen voor van Engeland tot aan de Alpen. In verloop van tijd verdween het landijs en namen de noordse woelmuizen nog meer toe. Maar al deze noordse woelmuizen waren slecht in staat te concurreren met andere woelmuizen. Het werden er steeds minder en de populaties raakten versnipperd. De noordse woelmuis verdween in West- en Midden-Europa.
noordsewoelmuis_René_Wanders_natuurbericht
Foto: René Wanders, Natuurbericht
Geïsoleerd
Maar in Nederland bleef hij zitten. De soort is gevoelig voor concurentie met andere woelmuizen. Hierdoor werd hij naar nattere plekken verdreven waar de andere woelmuizen niet konden overleven. Zo raakte de woelmuis geïsoleerd en ontstond een nieuwe ondersoort, de Microtus oeconomus arenicola . Oftewel de unieke Nederlandse noordse woelmuis! Nu leeft hij nog in Friesland, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht en op Texel. Jammer genoeg gaat het niet goed met de populatie en staat de soort op de Rode Lijst. 
Bron: Zoogdiervereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.