Let deze maand vooral op de eerste goudplevieren, de limonadewesp en de bloeiende struikheide.
Geef je waarnemingen door
en help zo mee om ecologische veranderingen in Nederland in kaart te brengen.
Eerste goudplevier
Vanaf juli worden de eerste goudplevieren (
Pluvialis apricaria
) in Nederland waargenomen. Je vindt ze vooral op het wad, langs rivieren en in grazige weilanden. Vroeger broedden ze nog in Nederland maar door het verdwijnen van een geschikt broedbiotoop, overwinteren ze nu alleen nog in ons land. Ze broeden onder andere op IJsland, Schotland, Noord-Rusland en Fenno-Scandinavië.
Fotograaf: WillemdeWolf
Limonadewesp
Zit je lekker op het terras, komt er zo’n vervelende wesp op je drankje af: de ‘limonadewesp’. De Natuurkalender is benieuwd wanneer je deze wespen (
Vespula vulgaris
) voor het eerst ziet. Dit is namelijk een aanwijzing dat de wespennesten volgroeid zijn en de koninginnen en mannetjes op het punt staan om uit te vliegen. De taak voor de nog levende werksters zit er dan op. Ze hoeven de larven in het nest niet meer te voeren met allerlei insecten. Probleem voor de werksters is dat ze dan ook geen beloning meer krijgen van de larven in de vorm van zoetigheid. De makkelijkste weg om toch zoetigheid te bemachtigen is het bezoeken van de terrasjes.
Fotograaf: macrodaan Eerste bloei van struikheide
Van juli tot september is de hei op z’n mooist want dan bloeit de struikheide (
Calluna vulgaris
). Deze houtachtige, laag groeiende heester komt voor op voedselarme zandgronden, op kalkarme, oudere duinen en in bossen. De plant kan 30-80 cm hoog worden. Je kunt hem onderscheiden met de dopheide door te letten op de bladen: die zijn tegenoverstaand bij de struikheide en staan in kransen bij de dopheide.