Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De natuur als ontwerper

  •  
11-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Duindoorn.jpg
Planten en insecten vormen een geweldige inspiratiebron voor nieuwe technologie. Biomimicry heet deze relatief nieuwe tak van wetenschap: het nabootsen van de natuur om menselijke problemen op te lossen.
Ontdekkingen
Bioloog en wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin TU Delft Bob Ursem heeft maar liefst 14 octrooien op zijn naam staan van deze op de natuur geïnspireerde uitvindingen. Zo ontdekte hij in de naalden van de bergden een stof die bescherming biedt tegen UV-licht. Hij ontwierp een speciale dennencoating voor zonnecellen die de energieopbrengst verhoogt. Verder inspireerde een wandeling langs duindoorns hem voor het ontwerpen van een speciale magneet, waarmee je fijnstof en ultrafijnstof uit de lucht kunt vangen. 
Technische-plantentuin
Sinds 2001 is Ursem wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin TU Delft, een van de weinige technische-plantentuinen ter wereld, met planten die economisch gebruikt worden door het bedrijfsleven. Dat zijn bijvoorbeeld vezelplanten, medicinale planten, en planten waaruit stoffen worden gehaald om daarmee nieuwe producten te maken, zoals plastics of oliën.

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor