Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

DE LANDSCHAPPEN waakt over kwaliteit EHS

  •  
13-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_36889.jpg

© enquete snm

Al vanaf het begin van de jaren negentig wordt hard gewerkt aan het totstandkomen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS): een stelsel van aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Door natuurgebieden aan elkaar te verbinden kunnen planten en dieren zich gemakkelijk verplaatsen van het ene gebied naar het andere. Een proces dat in 2018 afgerond moet zijn en dat lijkt zeker te gaan lukken. Minister Veerman heeft zich daadkrachtig achter de EHS opgesteld. Maar wordt de kwaliteit wel voldoende gewaarborgd? DE LANDSCHAPPEN is daar nu nog niet zeker van.
 
Tot nog toe blijkt het tot stand brengen van de EHS geen gemakkelijk proces, dat bovendien nogal wat vertraging heeft opgelopen. Steeds weer wordt er getornd aan dit landsomvattend natuurnetwerk. Maar ondanks moties die de kwaliteit en het concept van de EHS aantasten, en waar een kamermeerderheid voor te vinden was, houdt het kabinet strak vast aan de gestelde ambities. Minister Veerman verwoordde op het Voorjaarsforum van Natuurmonumenten (20 april jl.) het standpunt als volgt: "De financiering is geregeld, de plannen zijn duidelijk, de afspraken met de provincies zijn helder, de inzet van het kabinet staat vast. Ik ben niet bezorgd over de ontwikkelingen in de Tweede Kamer. En ik zal mijn rug recht houden. We moeten nu de EHS realiseren als basis voor onze natuur."
Dus dat de EHS er uiteindelijk zal komen, daar twijfelen we nu niet aan. Maar wat zal de kwaliteit zijn van de natuurgebieden? De EHS is bedoeld om de natuurgebieden te vergroten en met elkaar te verbinden. Op landelijk niveau moet nu een plan komen die de kwaliteit van deze natuurgebieden en de verbindingen waarborgt. Een plan waarin in éénduidige bewoordingen de natuur- en milieudoelen staan beschreven. Op dit moment zijn er tal van plannen die invloed uitoefenen op wat de kwaliteit van de EHS zou moeten zijn. Maar er is geen overkoepelend proces dat de logische samenhang bewaakt.
Samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en andere terreinbeherende organisaties dringt DE LANDSCHAPPEN bij de Rijksoverheid aan op een betere kwaliteitsborging. Het kabinet heeft reeds het nut en noodzaak van de borging van natuurkwaliteit erkend en is van plan dit als doelstelling in de Nota Ruimte op te nemen.
De landelijke overheid wil in de toekomst de verdere uitvoering van de EHS, met inbegrip van het budget hiervoor, meer in handen van de provincies leggen. De EHS is en blijft echter een landelijke opgave. Om de samenhang van de Nederlandse natuur tot stand te brengen, is samenhang in beleid van groot belang. Juist daarom vragen de terreinbeherende organisaties het Rijk de beoogde doelstellingen en de uitvoering goed te bewaken en bieden daarbij hun kennis en inzet aan.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor