Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De ladder van Lansink

  •  
26-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
Ad_Lansink_ladder_01.jpg
De ladder van Lansink is een voorkeursrangorde op het gebied van afvalbeheer. De bovenste trede van de ladder is de meest milieuvriendelijke manier van afval verwerken en de onderste trede de meest milieubelastende manier. Deze voorkeursrangorde is genoemd naar de Nederlandse politicus Ad Lansink, die in 1979 in de Tweede Kamer een motie voor deze werkwijze indiende.
Preventie
Preventie staat bovenaan de ladder. Natuurlijk is het de minst milieubelastende manier om afval in zijn geheel te vermijden. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld oplaadbare batterijen en een boodschappentas i.p.v. plasticzak, zorg je er als consument voor dat de afvalberg niet blijft groeien.
Hergebruik
Als tweede wordt hergebruik genoemd, het opnieuw gebruiken van materialen, nadat ze als afval zijn afgedankt.
Er zijn verschillende manier van hergebruik.
  • Hergebruik van het gehele voorwerp: bijvoorbeeld door tweedehands verkoop in een kringloopwinkel of het weg te geven in een weggeefwinkel.
  • Hergebruik van een onderdeel van een voorwerp voor een vergelijkbare toepassing in een ander apparaat of constructie.
  • Hergebruik van een onderdeel van een voorwerp voor een heel ander doel zonder dat het materiaal hoeft te worden omgesmolten.
Sorteren en recyclen
Waneer hergebruik niet mogelijk is, komen we bij sorteren en recyclen. Bij het sorteren wordt het plastiek, papier, glas en metaal van elkaar gescheiden. Bij recycling wordt een afvalstof omgezet in een nieuw product. Er zijn twee soorten recycling.
  • Recycling van de grondstoffen voor een soortgelijk doel: bijvoorbeeld glas. Sommige grondstoffen (zoals plastics of papier) gaan hierbij in kwaliteit achteruit, ook wel downcycling genoemd.
  • Recycling van de grondstoffen voor een ander doel (aardolie eerst gebruiken om plastic te maken, en in tweede instantie verbranden om de energie te gebruiken).
Verbranden met energierecuperatie
De volgende optie is verbranding met energierecuperatie. Het afval wordt dan verbrand mits rookgaswassing en energierecuperatie. De Oost-Vlaamse verbrandingsinstallaties voor huishoudelijk afval zijn uitgerust met een doorgedreven rookgasreinigingsinstallatie met een deNOx-installatie (het schadelijke NOx wordt verwijderd). De meest recente investeringen zijn die in energierecuperatie. De warmte die vrijkomt bij het verbranden van het afval wordt omgezet in energie (stoom, elektriciteit) en zo nuttig gebruikt.
Storten
De laatste trede is storten. Deze vorm is het milieubelastendste en zal zoveel mogelijk moeten worden gemeden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor