Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De kunst van het eieren leggen

  •  
06-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Waarom komen sommige vogeleieren niet uit, en andere wel? Bioloog Arnold van den Burg zoekt al meer dan 15 jaar naar het antwoord op deze vraag. Zo ontdekte hij dat eieren van sperwers soms mislukken als de kwaliteit van het voedsel is afgenomen. Ook temperatuur en gifstoffen spelen een rol. Een gesprek over de strategie van het eieren leggen.
Niet uitkomen van eieren
Van den Burg is bezig met een boek over het niet uitkomen van eieren. Hij studeerde in 1997 Cum laude af  aan de biologieopleiding van de landbouwuniversiteit Wageningen, met als specialisatie de autecologie van dieren. Later promoveerde hij op de vraag waarom eieren van kerkuilen en sperwers soms niet uitkomen. 
Tekort aan aminozuren
Zo ontdekte hij dat de sperwerbroedsels kunnen mislukken bij een tekort aan aminozuren in hun voedselketen. De laatste jaren onderzocht hij de mislukte eieren van onder meer buizerds, bruine kiekendieven, de wilde eend, holenduif, tapuit en grutto.
In 2009 ook bij Vroege Vogels TV: geremd gebroed
Foto van kerkuilembryo met als afwijking een teruggeslagen ondersnavel: Arnold van den Burg.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor