De klimaattop der toppen
• 24-11-2011
• leestijd 2 minuten
In het Zuid Afrikaanse Durban begint maandag de
17e VN klimaatconferentie
. Hier moet het gebeuren voor het klimaat. Na jaren voorbereiding moet er een verdrag worden gesloten als opvolger van het beroemde Kyoto akkoord. Maar of dat lukt is de grote vraag. Kyoto loopt 1 januari 2013 af en de eerste signalen wijzen erop dat de deelnemende landen er ook nu niet uit gaan komen. De belangstelling voor de klimaattop en voor de klimaatcrisis in het algemeen, zowel in de media als politiek, is minimaal. In Europa is het vooral de eurocrisis die aandacht opeist.
Een van de weinige Nederlanders die naar Durban afreist is Bas Eickhout, rapporteur klimaat van de Europese Unie en Europarlementariër voor de Groenen en eindigde onlangs als 18e in de Duurzame top100 van Trouw. Hij houdt voor ons vanaf zondag een weblog bij over de conferentie.
Eickhout begeleidde als rapporteur namens het Europees Parlement het hele proces om tot betere klimaatafspraken te komen. Hij pleitte er eerder dit jaar voor om de uitstoot van broeikasgassen in de EU te verminderen met 30% in 2020. Volgens Eickhout is de huidige doelstelling, 20%, enorm achterhaald.
Sinds de mislukking van een wereldwijd klimaatakkoord in Kopenhagen twee jaar geleden wordt stap voor stap gewerkt aan een nieuw akkoord dat ervoor moet zorgen dat klimaatverandering afgeremd wordt. De top in Durban is van 28 november tot 9 december. Aangezien het Protocol van Kyoto in 2012 verstrijkt, zijn de onderhandelingen van essentieel belang.
Onder het voorlopige klimaatakkoord van Kopenhagen spraken de deelnemende landen af om te proberen de klimaatopwarming te beperken tot 2 graden celcius. Daarna wordt het echt link, volgens de meeste wetenschappers. Welke concrete maatregelen moeten nemen om de uitstoot van broeikasgassen daadwerkelijk te beperken is nog niet besproken.