Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Only Planet: oplossing klimaat is al voor handen

  •    •  
13-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2173 keer bekeken
  •  
Only Planet

© Tim van Hattum

De oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan zijn beschikbaar, de opwarming beperken tot 1,5 graad is nog mogelijk en natuur zal daarin een essentiële rol moeten spelen. Dat is de kernboodschap van het nieuwe boek ‘Only Planet, klimaatgids voor de 21e eeuw’ van Tim van Hattum van Wageningen University and Research. Hij vertelt over zijn visie in onze studio.

Zeven routes naar een hoopvolle toekomst

De beschikbare oplossingen bundelde Tim in zeven thema’s of zogenaamde routes. Denk aan het creëren van een circulaire economie, het duurzaam beheren van water en het vergroenen van steden. Elke route geeft de oplossingen weer en laat aan de hand van inspirerende voorbeelden zien dat we deze routes al zijn ingeslagen. Volgens Tim is het alleen maar nodig een extra tandje bij te zetten. 

Terugkerend thema is het weer in balans komen met de natuur. Het beschermen van natuur en tegengaan van klimaatverandering gaan hand in hand, aldus Tim. Bekend voorbeeld is het planten van bossen, waarbij veel koolstof opgeslagen wordt. Daarnaast levert natuur ons andere diensten als het zuiveren van lucht en water, het bestuiven van planten en het tegengaan van erosie. De rol van technische oplossingen is groot volgens Tim, maar op zichzelf niet voldoende. 

Van welvaart naar welzijn

Een opvallende route is het verleggen van onze focus van welvaart naar welzijn. Hierbij zouden onze gezondheid, geluk en welzijn belangrijke pijlers moeten worden binnen economische ontwikkeling. “Meer tijd, minder spullen, meer zingeving en een sterkere relatie met de natuur dragen bij aan ons welzijn en dat van onze planeet”, schrijft Tim. 

Actie, actie, actie

Tim is positief gestemd over de toekomst; het tij is nog te keren. Nederland kan daarbij het ultieme gidsland zijn. We hebben als laaggelegen land direct te maken met zeespiegelstijging én bij ons is de kennis en het geld aanwezig. Zaak is nu dat we harde actie ondernemen. “We moeten alles op alles zetten op de opwarming te beperken tot 1,5 graad, maar als dat niet lukt moeten we alles doen om dit te beperken tot 1,6 graad”, aldus Tim.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.