De kieken worden wakker
• 11-02-2015
• leestijd 1 minuten
Waar vogelaars in het voorjaar graag broedvogels tellen, zijn in de winter slaapplaatsen geliefde plekken. Samen met vogelonderzoekers Raymond Klaassen en Peter van den Akker bezoeken we een slaapplaats van blauwe kiekendieven in de Twentse Engbertsdijksvenen.
Het gaat niet goed met de blauwe kiekendief. Waar de vogel vroeger op de meeste Waddeneilanden broedde, zijn ze daar nagenoeg allemaal verdwenen. Eigenlijk alleen in de akkers van Oost-Groningen, waar maatregelen zijn genomen om het de gráuwe kiekendief naar de zin te maken zijn nu ook blauwe opgedoken.
In de winter worden de blauwe nog wel volop gezien, zoals dus op de slaapplaats in de Engbertsdijksvenen, iets boven Almelo. Mede op basis van de kennis die hij met loggertjes op de rug van vijf kiekendieven verzamelde, veronderstelt Raymond Klaassen dat het wel mogelijk moet zijn om de vogel ook als broedvogel voor ons land te behouden. 'Het draait allemaal om het voedsel. Als we maar in staat zijn om in het intensieve boerenland ook stukken te creëren waar muizen kunnen leven, dan komen de kiekendieven ook vanzelf weer terug.'
Fotograaf: RuudSharp
Meer informatie over het onderzoek van Klaassen staat in een recent artikel in het tijdschrift Limosa, dat helemaal werd gewijd aan zenderonderzoek.
Eerste resultaten van het jaarrond volgen van Blauwe Kiekendieven broedend in het Oost-Groningse akkerland:
download de pdf
.