Vroege Vogels

De huismus heeft het moeilijk

  •    •  
05-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
495 keer bekeken
  •  
Huismussen

© huismussen, fotograaf: pietbroekhof

Met of zonder tuin, deze vogel heb je vast wel eens gezien: de huismus is een veelvoorkomende vogel in Nederland. Tijd om deze vogels een uit te lichten.

Achteruitgang stand

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de huismus heeft in de afgelopen twintig jaar flink moeilijke tijden meegemaakt. De totale populatie is flink afgenomen. Deze afname is begonnen in de jaren tachtig waarna die in de jaren 90 versnelde. In totaal is de afname van broedparen meer dan 50%. Onvoldoende zaad en insecten en dekking door middel van hagen, struiken en klimop lijken in de afname leidend. De aantallen zijn op dit moment gestabiliseerd.

Broedtijd

De afname van de huismus staat in contrast met de vruchtbaarheid van dit vogeltje. Van eind maart tot augustus broedt deze mus. Per broedseizoen heeft de huismus twee tot drie legsels met iedere keer tussen de vier en zes eieren. Nesten worden gemaakt in gaten en kieren, onder dakpannen en in nestkasten. Wil je de huismus helpen? Zorg dan voor genoeg ‘rommeligheid’ in je tuin.

Met dank aan Nature Today!

Beelden Insta: Stijn - Bart pijper - Jan klok

Meer over:

huismus
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.