Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Huismus en ringmus tsjilpen bijna hetzelfde | Vogelzangcursus #14

  •    •  
09-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
923 keer bekeken
  •  
huismus site

© karelbuitenkamp

2024 is het jaar van de huismus. Om dat te vieren sluiten we onze vogelzangcursus, die u afgelopen maanden elke zondag kon horen, af met een aflevering over mussen. Over de huismus en de ringmus, want het verschil tussen die twee vinden zelfs vogelzangexperts Henk Meeuwsen en Dick de Vos lastig te onderscheiden. In het Wageningse binnenveld doen ze een poging om het uit te leggen. Kun jij het verschil horen?

Tsjilp lijkt op elkaar

Beide mussen lijken super veel op elkaar. "Eigenlijk weet ik het zelf ook niet altijd", geeft Meeuwsen toe. Voor beiden is het geluid in ieder geval erg herkenbaar. 'Tsjielp' hoor je. Eigenlijk is het het makkelijkste om naast het geluid te kijken naar het habitat. De huismus zit vooral tussen huizen en daken in de stad. De ringmus vind je vooral in heggen en groene stroken, zoals in knotwilgen. Hoewel de zang erg op elkaar lijkt, is de roep best wel verschillend.

ringmus_5de7651f001e0_medium

Twee ringmussen

© Wies Vink

Mussen met herkenbaar roepje

De ringmus heeft namelijk een vrij herkenbaar roepje. Een soort nasaal getetter. Dat geluid maken ze als ze vliegen. Het is een raspend en wat nasaler geluid. Een raspend roepje. In de verte heeft het wel wat van de veldleeuwerik, zegt de Vos. Eigenlijk moet je dus even op het roepje wachten, en goed naar het habitat kijken. Want qua zang verschillen ze maar erg weinig. "Je moet gewoon een gok doen" zegt Meeuwsen. "Daarna kun je het controleren met je verrekijker of met een app. Als je het goed hebt dan heb je een leuke bevestiging en als je het fout hebt heb je weer wat geleerd."

huismus_chrisfotos.jpg

Huismus

© Chrisfotos

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.