Provincie Noord-Brabant stond voor een dilemma. Om verkeersdrukte te verminderen moet er dringend een nieuwe weg komen tussen de A67 en de Luikerweg ten zuiden van Valkenswaard. Maar ze willen het gebied dat hier ligt zo min mogelijk aantasten. Hiertussen ligt namelijk kwetsbare natuur en woongebied. Daarom stapte de provincie naar Boskalis en andere belangenpartijen voor een oplossing.
Bomen
Het uitgangspunt van Boskalis: elke boom die je kapt, is er in principe één te veel. Ze hebben naar elke boom in het gebied gekeken. Als hij écht gekapt moet worden, zorgen ze dat de restmaterialen optimaal benut worden. Ook worden er bomen aangeplant en bestaande landschapsstructuren versterkt zodat dieren ze kunnen blijven gebruiken als corridors.
Bruggen
Iconisch voor de weg worden twee grote bruggen. Zogenaamde 'beekdalbruggen'. Het gaat eruit zien als een weg op palen van zo'n zeven meter hoog. Hierdoor wordt het landschap niet onderbroken en kan zelfs het grootste ree met gemak van de ene kant van de weg naar de andere.
Aangename verrassing
Tijden het vooronderzoek voor de bouw werd onverwachts een lokale wezelpopulatie gevonden. Speciaal voor deze populatie is het ontwerp aangepast en komt er een extra faunatunnel. Ook is er nagedacht over dieren die er niet zijn gevonden, maar er nog wel kunnen komen in de toekomst, zoals de das. Een combinatie van al deze afwegingen zorgt dat deze nieuwe weg de groenste weg van Brabant wordt.