De groene kikker gaat in mei en juni aan de paartijd beginnen. Het is een warmte minnende soort die zich graag koestert in de zon op de oever van de vijver. Wil je groene kikkers in je vijver dan moet je er voor zorgen dat het deel van de vijver dat op het zuiden is gericht niet in de schaduw ligt. Op open plekken in de oevervegetatie kunnen de groene kikkers rustig genieten van het zonnetje en opwarmen voor het jaarlijkse voortplantingsfeest. Tussen hoog opgaande planten (lisdodde, riet etc.) kun je kleine open plekken maken door de vegetatie kort te maaien, de open plekjes zullen meteen bezet worden door de groene kikkers.
Voortplanting
Groene kikkers zijn goed gecamoufleerd. Na de winterslaap wordt het tijd voor de voortplanting. Met luid gekwaak laten ze de vrouwtjes weten dat ze willen paren. Ze maken met hun geluid ook kenbaar waar ze zitten. Het gekwaak wordt versterkt door twee grote kwaakblazen opzij van de kop. De blaas wordt vol geperst met lucht en komt dan door een spleet opzij van de kop naar buiten. Concurrenten worden niet geduld en met harde hand het gebied uit gemept.
Als het vrouwtje te kennen geeft iets in het mannetje te zien dan probeert hij op haar rug te klimmen. Met zijn voorpoten klemt hij zich stevig vast. Het vrouwtje zet de eieren af in de waterplanten. Tijdens het leggen bevrucht het mannetje te de eitjes.
Boerenachtegaal
Het geluid van de groene kikkers wordt geproduceerd door het opblazen van de kwaakblazen aan de zijkant van de kop. Deze kwaakblazen fungeren ook als klankkasten waardoor het geluid versterkt wordt. De roep van groene kikkers was vroeger zeer karakteristiek voor het platteland. Vandaar dankt deze oer-Hollandse kikker de bijnaam boerenachtegaal heeft gekregen.
Op
www.kikkercam.nl kunt je live meegenieten van kikkers in tuinvijvers. Kijk op deze site ook naar de video van een groene kikker concert op leliebladeren.