Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geschiedenis van broeikasgassen, knikkertjesmos en alle overige onderwerpen

  •    •  
21-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
447 keer bekeken
  •  
co2-g8c3d0a17a_1920

klimaatverandering

© Pixabay

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 23 april 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:

0:36:00 - Knikkertjesmos
2:09:00 - Arboreta van Nederland en Vlaanderen
2:20:00 - Winterkoning kraakt zwaluwnest | Beleef de Lente 
2:39:00 - Geschiedenis van broeikasgassen 

Geschiedenis van broeikasgassen

We krijgen steeds hetere zomers en steeds heftiger weer. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Europese klimaatcentrum dat deze week is verschenen. Het is allemaal te wijten aan dat vermaledijde broeikasgas CO2. Han Dolman, directeur van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee heeft onlangs een boek geschreven over de geschiedenis van dit gas. En daaruit blijkt dat het broeikaseffect al in de 19e eeuw is ontdekt.

co2 - publiek domein

© byrev

Winterkoning kraakt zwaluwnest

Op de camera's van beleef de lente waren we al een tijdje in afwachting van de boerenzwaluw. Deze keert jaarlijks terug naar zijn nest, maar dit jaar werd deze ingepikt. Een winterkoninkje bouwde het nest om tot een groot rond huis. “De boerenzwaluwen zijn laat dit jaar. Waarschijnlijk komt dit door het natte en koude voorjaar, wat een mager insectengehalte heeft veroorzaakt.”, Vertelt Mark Hessels, eigenaar van de natuurhoeve waar de camera hangt. 

Arboreta van Nederland en Vlaanderen

Ooit waren ze bedoeld voor onderzoek en onderwijs, tegenwoordig zijn het vaak oases van rust: de arboreta, ofwel bomentuinen, mooi om doorheen te wandelen en te genieten. Onlangs verscheen de ‘Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta’. Auteur René Siemens laat daarin vrijwel alle arboreta van Nederland en Vlaanderen zien, met al hun verschillen in opzet. 

Cursus vogelzang: de tjiftjaf

Op veler verzoek zenden we de komende weken onze cursus vogelzang uit. Deze serie was eerder te horen bij Vroege Vogels. Deze keer staat de tjiftjaf centraal. Deze vogel maakt het de beginnende vogelaar best makkelijk: hij roept zijn naam, en dat dan tig keer achter elkaar:

'tjif-tjuf-tjaf'

De zang van de tjiftjaf is toch net iets gevarieerder dan je in eerste instantie zou denken. Zo zijn het meestal niet twee maar drie tonen die hij afwisselt: tjif-tjuf-tjaf-tjif-tjuf-tjaf ... Ook zit er tussen de strofes waarin hij zijn naam roept ng een 'tussenriedeltje'.

Kenmerken van de zang:

  • Roept zijn eigen naam
  • Twee of drie tonen
  • tussentoontjes tussen de strofes

De tjiftjaf is een stuk algemener dan de fitis, waar hij als twee druppels water op lijkt. Een beetje rommelige tuin, of een parkje in de buurt, en je kan al tjiftjaffen horen vanuit je slaapkamerraam.

Tjiftjaf - Cursus Vogelzang

© Fotograaf: amkeizer

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.