Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geheimzinnige ratelaar, de braamsluiper | Vogelzangcursus #13

  •    •  
02-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2785 keer bekeken
  •  
braamsluiper-Fotograaf--gerkevisser-

© gerkevisser

De braamsluiper leeft een verborgen leven in dicht struikgewas. Niet alleen in bramenstruiken zoals zijn naam doet vermoeden, maar ook in meidoorn of sleedoorn. Maar gelukkig maakt deze vogel een duidelijk herkenbaar geluid zodat je in ieder geval kunt genieten van zijn vrolijke en nadrukkelijk aanwezige zang. De ratel duurt rond de twee seconde, daarna houdt de braamsluiper ene flinke pauze van rond de tien seconden.

Ratel van de braamsluiper

De braamsluiper heeft een opvallende ratel. Een luide snelle reeks van een stuk of acht tot tien schetterende toontjes. Maar eenmaal van dichtbij naar de vogel luisterend, blijkt er een tweede zang naast het ratelen te bestaan: een korte zachte en haastige fluisterzang van gevarieerde nootjes die vervolgens overgaan in de ratelzang. De zang van de braamsluiper begint bij aankomst in het broedgebied, zo rond eind april. Eenmaal aan het broeden is de braamsluiper stil.

Molenaartje

Een oude Nederlandse benaming voor de braamsluiper is molenaartje, vanwege het geluid dat het raderwerk van een houten molentje maakt. Ook de naam mitrailleurtje wordt wel eens gebruikt voor de vogel, maar vredelievende mensen verkiezen de naam molenaartje!

Dick de Vos (l) en Henk Meeuwissen (r), vogelzang deskundigen

© Merlijn Schneiders

Dick de Vos en Henk Meeuwsen

In de cursus Vogelzang 2024 gaat Vroege Vogels radio op pad met twee grote kenners van de vogelzang. Vogelaar Dick de Vos ontwikkelde een determinatiesleutel om vogels op naam te brengen door middel van hun zang en/of roep. Hij schreef daarover onder andere de boeken 'Wat zingt daar' en de 'Veldgids Vogelzang'. Henk Meeuwsen begon al op jonge leeftijd met het maken van geluidsopnames in de natuur. In 2000 richtte hij Meeuwsen Natuurgeluiden op. Zijn geluidsopnames zijn te horen in vele natuurfilms, documentaire en op een app.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.