Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De expeditie

  •  
03-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mijn vak, paleoklimatologie, is enorm breed: biologen, paleontologen, paleo-ecologen, chemici, klimaatmodelleurs, oceanografen en natuurkundigen leveren allemaal hun bijdragen. Ook aan de Universiteit Utrecht, wordt gerelateerd onderzoek gedaan bij biologie (waar ik werk), Natuurkunde en Geowetenschappen. Daarnaast werken we ook intensief samen met de organisch geochemici van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel en een groot aantal buitenlandse universiteiten.
De reconstructie van klimaat in het verleden is vaak gebaseerd op informatie die we uit fossielen halen. Je moet dus iets van de biologie van het organisme en zijn ecosysteem weten; daar komen de biologen in het spel. De scheikundigen bestuderen de chemische samenstelling van de fossielen; dit kunnen kalkskeletjes zijn maar ook organische fossielen of moleculen. Verschillende specialisaties binnen de scheikunde dus. Oceanografen leveren bijdragen door oceaanstromen en de gelaagdheid van de oceaan te reconstrueren. Atmosferische natuurkundigen onderzoeken met modellen processen die zich in de atmosfeer theoretisch afgespeeld zouden kunnen hebben en het zelfde geldt voor klimatologen. Je hebt dus altijd experts uit al deze disciplines nodig om tot een zo volledig mogelijk beeld te komen.
Al 30 jaar geldt op deze boot van het Integrated Ocean Drilling Program, waar ook de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan meebetaalt (door NWO mag ik dus aan boord), genaamd JOIDES Resolution de regel: "What was on the ship, stays on the ship". Zonder dollen, sowieso is het bizar wat deze boot doet. Het is de enige boot ter wereld die doet wat wij hier doen: 450 meter sediment omhoog halen onder een oceaan vandaan die bijna 5 km diep is. Het is een 24/7 fabriek met 30 boormensen (vooral filipino's en texanen), 30 technici die alle machines en meetapparatuur draaiende houden, 30 wetenschappers uit in dit geval 17 verschillende landen (Amerika, Europa, Azië en Oceanie) en 30 mensen die koken en de was doen. We werken 12 uur per dag en er ontstaat een enorme saamhorigheid. Prachtig om mee te maken.
Kijk ook op OceanLeadership  voor meer filmpjes
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor