Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De dolfijn in 2006 en 2007

  •  
28-12-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_239069.jpg
Wereldwijd worden dolfijnenpopulaties bedreigd door verstikking in visnetten, habitatverlies, vervuiling, scheepvaart en marinesonar. Ook op onze stranden spoelen steeds meer dieren dood aan. Dolfijnen zijn hoogontwikkelde dieren en er zijn voorbeelden bekend dat dolfijnen mensen in nood redden. Het is tijd om nu de dolfijnen te redden van een gruwelijke dood.

2007: Het jaar van de dolfijn

NatureNet Europe en de Kustvereniging gaan daarom aandacht vragen en geld inzamelen voor dolfijnen. Wij willen hierbij samenwerken met natuur- en visserijorganisaties en vele anderen: bedrijven, scholen en verenigingen. Meer informatie over deze actie vindt u op: www.jaarvandedolfijn.nl />.
Aansluitend op dit onderwerp ontvangt presentator Frank van Pamelen in de laatste uitzending van het jaar (31 december 2006) de schrijvers van het boek 'Walvissen en dolfijnen in de Noordzee', Gerard Peet en Kees Camphysen.

2006: Een terugblik op het nieuws over de dolfijn

Hoe verging het de dolfijn in 2006? Op de Vroege Vogels-site zijn in de loop van het jaar verschillende nieuwsberichten en items verschenen met betrekking tot deze walvisachtige.
Het nieuws werd vooral gedomineerd door het aanspoelen van bruinvissen, witsnuitdolfijnen, grienden (hoewel de bruinvis taxonomisch niet word ingedeeld bij Delphinidae heeft hij veel weg van een dolfijn). Al op 27 juni van dit jaar meldde strandingscoördinator Nicole de Voogd van Naturalis dat 2006 een 'recordjaar' zou worden op het gebied van strandingen van bruinvissen, dolfijnen en andere zeezoogdieren. Tot het einde van juni spoelde 240 dieren aan. Tegen het einde van 2006 staat de teller op 499 strandingen. Ter vergelijking: in 2004 en 2005 werden resp. 209 en 304 strandingen gemeld.
Naturalis en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hebben dit jaar voor een goede verzameling van de gegevens een speciale, uitgebreide website opgezet: www.walvisstrandingen.nl />/>. De onderzoeksinstituten willen het hoe en waarom het aantal strandingen is toegenomen. De meest genoemde oorzaken van strandingen zijn: het verstrikt raken in visnetten en het gedesoriënteerd raken.
De eerste oorzaak spreekt min of meer voor zich; vissers zoeken naar vis en vis is de voedselbron van talloze zeezoogdieren. Vooral bij de vangst van kabeljauw komen veel dolfijnen om. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vraagt al jaren aandacht voor duurzaam en dolfijnvriendelijk vangen van vis, bijvoorbeeld door consumenten bewust te maken via de VISwijzer.
Onderzoek naar bijvangst werd eerder dit jaar nog nagelaten door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV).
Bovendien zijn de nieuwe visquota niet erg bevredigend voor het WNF. In november 2006 waarschuwde het Wereld Natuurfonds dat 'als de overbevissing en vernietiging van het zeeleven in het huidige tempo doorgaat, zal er halverwege deze eeuw bijna niets meer te vissen zijn.' Dat staat in een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het blad Science. En, geen vis betekent geen voedsel voor de dolfijnen...
De tweede oorzaak, het gedesoriënteerd raken van een dolfijn of bruinvis heeft met diverse redenen te maken. Een natuurlijke reden is het verdwaald zaken door harde stroming of storm. Een andere reden is de opwarming van het zeewater door de uitstoot van broeikasgassen. Door de stijging van de zeetemperatuur trekken vissen steeds noordelijker en raakt de dolfijn in de war. Bovendien is het gebruik van sonarapparatuur aan boord van schepen erg vervelend voor dolfijnen en andere walvisachtige. Biologen wijten recente en raadselachtige strandingen van walvisachtige aan de nieuwe sonar op de oorlogsschepen, die volgens hen het richtingsgevoel van de dieren verstoort.
Meer over sonar en dolfijnen:
Uitzending van het wetenschapsprogramma Nieuwslicht (1)
Uitzending van het wetenschapsprogramma Nieuwslicht (2)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.