De CDF dankt prof. Eibl-Eibesfeldt
• 23-07-2009
• leestijd 2 minuten
Toen ik hier nog niet zo lang was, vroeg de toenmalige bibliothecaris om voor haar enkele boeken in het Nederlands te catalogiseren. Ik heb daarover in februari bericht in mijn weblog over het gele sponsje op de Galapagos. Een van de boeken die ik toen in mijn handen had, was het verslag van Eibl-Eibesfeldt, die de UNESCO-expeditie in 1957 leidde. Op grond van de bevindingen van deze expeditie werd de Galapagos op de werelderfgoedlijst geplaatst.
Prof. Eibl-Eibesfeldt(1928), is de grondlegger van de menselijke ethologie en hij is op het Symposium aanwezig. Hij presenteert met nog altijd glimmende ogen en vol vuur zijn interessante onderzoek over het gedrag rond hofmakerij en het creëren van een gezin. Hij laat veel van zijn foto’s en films zien, die hij maakte bij verschillende volkeren over de wereld.
Hofmakerij gaat gepaard met cadeaus of het uitwisselen van eten. Hij maakt onder andere een vergelijking met de blauwvoet Jan van Gent en hij laat zien hoeveel moeite een mannetje doet om een vrouwtje het hof te maken. Het mannetje moet behoorlijk investeren en het vrouwtje wijst hem enkele malen af, vooral ook om te zien of hij wel geschikt is om haar en haar jongen straks te beschermen. Hij moet met steeds betere kaarten komen om met haar verder te kunnen.
Ik herinner me de naam Eibl-Eibesfeldt vanuit mijn studietijd, waarbij wij de door hem gemaakte foto’s en films bekeken in het kader van sociale psychologie.
Prof. Eibl-Eibesfeldt krijgt uit handen van Peter Kramer, president van de CDF, een oorkonde waarin de CDF zijn werk zowel voor de Galapagos als voor de ethologie erkent. Ik ben erbij en maak de persfoto.